Cum au primit angajaţii Nokia de la Jucu vestea închiderii fabricii

Angajaţii de la fabrica Nokia din comuna Jucu spun că sunt îngrijoraţi de ceea ce vor face în viitor, după închiderea companiei, şi speră ca salariile compensatorii "să fie cât mai multe" pentru a le permite să supravieţuiască până când îşi vor găsi un nou loc de muncă.

976 afișări
Imaginea articolului Cum au primit angajaţii Nokia de la Jucu vestea închiderii fabricii

Nokia Jucu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Joi dimineaţă, angajaţii de la Jucu au fost chemaţi la o şedinţă cu conducerea companiei, unde au fost anunţaţi că fabrica din comună se va închide, ei urmând să lucreze aici până la sfârşitul anului şi să fie plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012.

După încheierea şedinţei, angajaţii Nokia au părăsit perimetrul fabricii în autobuze şi microbuze puse la dispoziţie de companie, care i-au transportat până în oraş. Au fost însă şi salariaţi care au plecat cu maşinile personale.

Unii dintre aceştia au spus că nu ştiu ce vor face începând cu anul viitor după închiderea fabricii, şi nici dacă îşi vor găsi sau nu alte locuri de muncă.

"Am fost şocat când am fost anunţat la şedinţă că se va închide fabrica din Jucu. Lucrez aici de când s-a înfiinţat fabrica şi credeam că va dura măcar zece ani. Acum nu ştiu ce se va întâmpla cu noi, vom rămâne în şomaj şi nu ştim cine ne va mai angaja", a spus un angajat.

Un alt salariat a spus că este îngrijorat pentru că nu ştie unde va lucra începând cu anul viitor.

"La Nokia nu erau salarii foarte mari, depăşeau o mie de lei, dar aveam siguranţa locului de muncă. Nu ştiu ce se va întâmpla la anul după închiderea efectivă a fabricii şi unde vom mai găsi locuri de muncă. Suntem totuşi câteva mii de oameni care vom rămâne şomeri. Acum îi înţeleg pe nemţii din Bochum care au trecut şi ei prin ce trecem noi acum", a spus angajatul.

Oamenii au precizat că speră ca salariile compensatorii promise de conducerea Nokia să le permită să supravieţuiască până îşi vor găsi un nou loc de muncă.

"Ne punem nădejdea în sindicat că va reuşi să negocieze cât mai multe salarii compesatorii", a spus un alt angajat.

Joi dimineaţă, muncitorii au primit de la reprezentanţii companiei o hârtie în care erau informaţi cu privire la ceea ce se va întâmpla cu fabrica şi cu ei în următoarele luni, până la închidere.

Astfel, ei erau anunţaţi că vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat după finalizarea consultărilor cu sindicatul.

"Fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm că veţi continua să fiţi angajaţi în Nokia şi să fiţi plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un pachet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările. Până la sfârşitul anului vom continua să muncim. Pentru aceasta am decis să asigurăm bonusuri suplimentare pentru dumneavoastră în condiţiile în care ne vom atinge standardele de eficienţă şi calitate în acelaşi mod ca şi până acum", se arată în document.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici