Cum au sărbătorit românii ziua Iei - GALERIE FOTO

Mii de ieşeni îmbrăcaţi în ii participă duminică la manifestările organizate cu ocazia „Zilei universale a Iei”. În oraş a circulat şi ''Tramvaiul Iei'', dedicat portului popular.

899 afișări
Imaginea articolului Cum au sărbătorit românii ziua Iei - GALERIE FOTO

Cum au sărbătorit românii ziua Iei - GALERIE FOTO

Oamenii asistă la spectacolul folcloric intitulat „La fraţi nu se pun hotare. RomânIA Autentică”, susţinut de Ion Paladi şi Orchestra „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros.

Concertul „La fraţi nu se pun hotare” face parte din cadrul Turneului Centenar Internaţional şi are ca scop cultivarea şi promovarea relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre Basarabia şi România. Pentru a marca cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, turneul a început la Chişinău şi Bucureşti, şi va continua în Cernăuţi, Londra, Paris şi Madrid.

De asemenea, în oraş a circulat şi ''Tramvaiul Iei'', unicul tramvai dedicat portului popular din România.

„În acest context, «Tramvaiul Iei» a circulat alternativ pe traseele 1/13 şi 9, începând cu primele ore ale dimineţii şi până la ora 17.00. De asemenea, la ora 17.00, circulaţia tramvaielor prin faţa Palatului Culturii este închisă“, au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat că festivalul este dedicat tuturor celor care doresc să regăsească identitatea naţională.

„Festivalul RomânIA Autentică ne oferă şansa de a ne regăsi identitatea naţională. În orice fotografie realizată în urmă cu un veac îi putem vedea pe înaintaşii noştri îmbrăcaţi în ia românească. România Mare a fost croită la războiul de ţesut al bunicilor noştri, iar, acum, la Centenar, avem nevoie mai mult ca oricând să redescoperim această textură de o frumuseţe magică din care este format neamul românesc. Firul din care este făcută cămaşa de ie este legătura noastră cu un trecut al României Autentice. Prin festivalul pe care îl organizăm la Iaşi, ne îmbrăcăm mai ales sufleteşte în portul care ne defineşte ca naţiune mândră”, a subliniat primarul municipiului Iaşi.

Ziua Universală a Iei (24 iunie) este celebrată cu târguri tematice în ţară, unde este prezentată în varianta modernă sau cea tradiţională a obiectului vestimentar, precum şi prin expoziţii ce îi sunt dedicate.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului „RomânIA Autentică“ are loc simultan la Hobiţa, în judeţul Gorj, în Iaşi, la Palatul Culturii, şi la Braşov, în Piaţa Sfatului.

„RomânIA Autentică este sărbătoarea care onorează şi reînvie tradiţiile româneşti. De cauţi adânc în istoria acestui neam vei observa că ne-am pierdut şi regăsit de câteva ori identitatea, poate şi de aceea regăsirea este atât de importantă, pentru că ne redescoperim ca neam şi ca identitate. Într-o societate în care valorile autentice dispar puţin câte puţin, noi reconstruim punţi între generaţii. RomânIA Autentică este un tribut adus celor care au iubit cu adevărat această glie, RomânIA Autentică este manifestul meu de dragoste pentru această ţară. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi au contribuit la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti”, au arătat iniţiatorii proiectului RomânIA Autentică.

Anul trecut, în 24 iunie, peste 10.000 de ieşeni, dar şi turişti îmbrăcaţi în ie au participat la manifestările organizate pe pietonalul Ştefan cel Mare şi în faţa Palatului Culturii în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului „RomânIA Autentică”. Fiecare participant a primit din partea organizatorilor şi a voluntarilor câte un ecuson personalizat cu inscripţia „Particip la «RomânIA Autentic㻓 şi numerotat. Ultimul ecuson împărţit unui participant la festival a avut numărul de ordine 10.720.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici