Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, va fi audiat ca martor în dosarul Turceni-Rovinari

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, va fi audiat ca martor în dosarul Turceni-Rovinari, acesta urmând să fie citat de judecătorii instanţei supreme la termenul din 5 ianuarie. În şedinţa de vineri au fost audiaţi şase martori.

410 afișări
Imaginea articolului Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, va fi audiat ca martor în dosarul Turceni-Rovinari

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, va fi audiat ca martor în dosarul Turceni-Rovinari

Unul dintre martorii în dosarul Turceni-Rovinari, care a activat pentru firma de avocatură a lui Dan Şova, a declarat în faţa judecătorilor că în anul 2007 a fost amenajat un birou pentru Victor Ponta în încăperea unui asociat al firmei, Radu Cernov, în spatele căruia era aşezată o fotografie cu fostul premier.

"Se discuta că Victor Ponta va fi coleg cu noi. În 2007 nu ştiam de existenţa unei convenţii între SCA Şova şi Asociaţii şi Victor Ponta. În cadrul firmei se discuta că Victor Ponta va fi coleg cu noi. I s-a amenajat un birou modest în încăperea lui Radu Cernov. În spatele scaunului de la birou era o poză cu Victor Ponta, ca o glumă a lui Radu Cernov. Personal nu l-am văzut pe domnul Ponta la SCA Şova şi Asociaţii. Acest aspect nu a apărut în discuţiile noastre. Nu am colaborat cu Victor Ponta în niciunul dintre dosarele penale sau civile aparţinând MFA Mizil", a declarat martorul Eugen Pop.

Avocatul a mai spus că MFA Mizil era un termen generic sub care se ascundeau trei firme pentru care societatea de avocatură a lui Dan Şova oferea asistenţă juridică şi a explicat cum, în 2007, a fost împreună cu Victor Ponta şi Dan Şova la Complexul Energetic Turceni (CET) şi la Complexul Energetic Rovinari (CER) pentru a promova firma de avocatură, vizita la cele două entităţi dându-i de înţeles că le vor deveni clienţi.

"Din câte îmi amintesc, MFA Mizil era termen generic. Sub el se ascundeau mai multe entităţi: SC Mizil SA, Asociaţia Salariaţilor din SC Mizil şi domnul Cazacu Constantin. SCA Şova şi Asociaţii acorda asistenţă juridică tuturor celor trei. Au existat câteva speţe comerciale şi câteva civile, litigiile erau în general de natură penală. În dosarele penale ale MFA Mizil a mai prestat acţiuni juridice şi Enache Cătălin. Nu mi s-a cerut să cooperăm în speţele MFA Mizil cu vreun alt avocat specializat în drept penal din afara firmei. (…) Nu îmi amintesc să mă fi consultat vreodată cu Dan Şova cu privire la speţele de natură penală ale.MFA Mizil. Domnul Şova nu era specialist în drept penal, motiv pentru care l-a angajat pe Iacob Bogdan. La începutul lui 2007, împreună cu Dan Şova şi Radu Cernov am mers la CET şi CER pentru a promova firma de avocatură. Ne-am întâlnit cu persoane din conducerea acestora. Nu cunosc împrejurările în care s-au încheiat contractile de asistenţă juridică. Ştiu că de gestionarea relaţiei cu acestea s-a ocupat Radu Cernov. Din punctul meu de vedere, vizita la cele două complexuri însemna că o să avem doi noi clienţi pentru care eu trebuia să muncesc în plus. Nu îmi aduc aminte dacă vizita a avut loc înainte sau ulterior încheierii vreunui contract cu cele doua societăţi", a mai spus Eugen Pop.

Totodată, Eugen Pop a declarat în faţa judecătorilor că Dan Şova a devenit îngrijorat după ce în presă au început să apară informaţii referitoare la contractele cu CE Turceni şi CE Rovinari.

"După apariţia în presă a unor informaţii legate de contractele cu CET şi CER, Dan Şova a devenit foarte îngrijorat. Am observat că au avut loc discuţii între el şi Radu Cernov la sediul din strada Huşi. De câte ori venea domnul Şova, Radu Cernov (n.r. asociat) şi Simona Ciurcu (n.r. fost asistent manager) scoteau nişte dosare pe care scria CET şi CER. Fostul birou al lui Dan Şova a fost păstrat şi după retragerea acestuia din firmă. Nu a fost ocupat, a rămas gol", a declarat Eugen Pop.

La termenul de vineri au mai fost audiaţi alţi cinci martori, foşti parteneri ai firmei de avocatură a lui Dan Şova: Alina Nicoleta Popa, Daniel Mihai Ştefănică, Duţu Florin, Cătălin Enache şi Eduard Constantin. Cel din urmă a întărit declaraţiilei lui Eugen Pop cu privire la amenajarea unui birou pentru Victor Ponta la firma de avocatură a lui Dan Şova.

"Mi-am desfăşurat activitatea la Şova şi Asociaţii ca avocat stagiar în perioada martie 2008 - iunie 2009 în materie penală şi insolvenţă. Am desfăşurat astfel de activităţi şi pentru clientul MFA Mizil, colaborând cu Iacob Bogdan şi Alina Popa. Nu îmi amintesc ca pentru litigiile MFA Mizil vreunul din avocaţii cu care lucram să fi reclamat necesitatea conlucrării cu un avocat din exteriorul societăţii. Ştiam că Victor Ponta e colaborator al societăţii noastre de avocaţi, dar nu ştiam forma juridică în care s-a concretizat acea colaborare. Niciunul din cei care am lucrat cu clientul MFA Mizil nu am solicitat vreo consiliere din partea acestuia. Personal nu l-am văzut pe Victor Ponta la sediul SC Şova şi Asociaţii, dar avea un birou amenajat aici, nu îmi mai aduc aminte în ce încăpere, dacă statea singur sau cu alte persoane", a declarat Eduard Constantin.

Următorul termen a fost stabilit pentru data de 5 ianuarie 2017, când va fi audiat Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta.

Fostul premier Victor Ponta este judecat, în dosarul Turceni Rovinari, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Dan Şova este acuzat în acelaşi dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici