Dana Gîrbovan, despre demisia şefului DIICOT: Un precedent periculos

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a declarat, vineri, că demisia şefului DIICOT, Felix Bănilă, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, reprezintă „un precedent periculos”, când în cazuri cu impact mediatic se va putea răspunde în acelaşi fel.

1225 afișări
Imaginea articolului Dana Gîrbovan, despre demisia şefului DIICOT: Un precedent periculos

Dana Gîrbovan, despre demisia lui şefului DIICOT: Un precedent periculos

Judecătorul Curţii de Apel Cluj, Dana Gîrbovan, a declarat, vineri seara, la Antena 3, că preşedintele Iohannis s-a comportat „ca un şef al procurorilor”, iar Felix Bănilă, „ca un subordonat”.

„Preşedintele s-a comportat ca un şef al procurorilor, iar procurorul şef al DIICOT s-a comportat ca un subordonat al acestuia, în condiţiile în care la scurt timp după ce i s-a cerut demisia de către preşedinte şi-a şi dat-o. Lucrul este grav din multiple perspective. În primul rând, DIICOT este singura structură la vârf de parchet care avea un procuror şef numit, toţi ceilalţi procurori sunt numiţi prin delegaţie, ceea ce înseamnă instabilitate la nivelul parchetelor, iar procedurile sunt şi blocate, nu se mai fac propuneri de către Ministrul Justiţiei”, a spus Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR.

Potrivit acesteia, demisia lui Felix Bănilă poate fi „un precedent periculos”.

„Pe termen lung acest lucru înseamnă un precedent extrem de periculos pentru că preşedintele a cerut demisia unui procuror şef raportându-se la un caz concret, criticând în mod generic, ceea ce va conduce la posibilitatea, pe viitor, ca orice preşedinte, atunci când este o anchetă cu impact mediatic puternic, ce atrage voturi, simpatie electorală (...), să acţioneze din motive pur politicianiste în acest mod, cerând demisia şefului structurii de parchet”, a mai spus Gîrbovan.

Judecătorul Dana Gîrbovan a fost nominalizarea PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei, însă preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o numească.

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a anunţat, miercuri, că şi-a depus demisia de onoare la Ministerul Justiţiei, decizie luată în urma discuţiilor cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general. Bănilă consideră că demisia este necesară astfel încât colegii săi să lucreze într-un climat lipsit de presiune. Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, luni, demisia lui Felix Bănila din funcţia de procuror-şef al DIICOT, pe fondul gestionării anchetei din Caracal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici