De ce este coronavirusul rasist? Factorii care determină o rată mai mare de infectare şi deces în rândul migranţilor din Europa ori a celor de culoare în SUA

  • 72% dintre oamenii decedaţi în Chicago din cauza COVID-19 au fost afroamericani, deşi doar 1/3 din populaţie este reprezentată de cei cetăţeni de culoare
  • În Marea Britanie, din primi 2.249 pacienţi diagnosticaţi, 35% au fost de altă rasă decât cea albă, deşi la nivel macro, populaţia non-albă din Regatul Unit este de doar 14%
  • BBC explică într-o analiză motivele pentru care factorii rasiali şi etnici influenţează infectarea cu coronavirus
2379 afișări
Imaginea articolului De ce este coronavirusul rasist? Factorii care determină o rată mai mare de infectare şi deces în rândul migranţilor din Europa ori a celor de culoare în SUA

De ce este coronavirusul rasist? Factorii care determină o rată mai mare de infectare şi deces în rândul migranţilor din Europa ori a celor de culoare în SUA

Infectarea cu coronavirus poate fi influenţată inclusiv de factori rasiali, etnici şi financiari interdependenţi unii de ceilalţi, arată o analiză bazata pe statistici din zona epidemiologică suprapuse celei sociologice, plecată de la nişte cifre evidente şi publicată de BBC. Potrivit sursei citate, în oraşul american Chicago, până la 20 aprilie fix 72% dintre cei decedaţi au fost cetăţeni de culoare, în ciuda faptului că proporţia afroamericanilor când vine vorba despre totalul populaţiei este mult mai mică - aproximativ 33%. Statistici în sprijinul afirmaţiei au fost identificate şi în statul Georgia, unde balanţa pacienţilor a inclinat de asemenea către cei afroamericani - 60%, dar şi în Marea Britanie, unde din 2.249 pacienţi diagnosticaţi la începutul epidemiei, 35% au fost de altă culoare decât cea albă (la o pondere de doar 14% a acestora din populaţia totală).
 
"Dată fiind istoria lungă a inegalităţilor în materie de sănătate, aceste exemple nu ar trebui să ne surprindă. Pandemia este doar ultimul dintre exemplele despre cum dinamica rasială se poate manifesta în moduri complexe şi variate", notează BBC.
 
În analiza sa, Christine Ro identifică factorii majori care contribuie la această componentă rasială a coronavirusului, influenţati în mare măsură de cel financiar.
 
Potrivit BBC, prăpastia economică majoră dintre unele comunităţi, alte disparităţi rasiale, rata de angajare şi domeniile de activitate, dar şi condiţiile de trai şi barierele lingvistice, toate influenţează rata îmbolnăvirilor şi deceselor.
 
Sursa citată aminteşte că în 2018, în Statele Unite, gospodăriile locuite de afroamericani erau de două ori mai predispuse la imposibilitatea de a ajunge în situaţia unui trai de subzistenţă, iar una din cinci familii se confrunta constant cu lipsa accesului la necesarul optim de hrană. Deşi foarte mari, cifrele din SUA paleau chiar în faţa celor din Africa de Sud, unde 91.1% dintre gospodăriile cetăţenilor de culoare erau considerate vulnerabile la foamete, faţă de procentul de doar 1.3% înregistrat în rândul albilor, minoritari în această ţară.
 
BBC notează că această lipsă constantă în ceea ce priveşte accesul la o nutriţie optimă influenţează şi faptul că în rândul afroamericanilor din SUA a fost identificată o posibilitate ridicată de dezvoltare a unor afecţiuni precum diabetul ori hipertensiunea arterială.
 
Pe de altă parte, vulnerabilitatea unor comunităţi ori grupuri este dată şi de faptul că acestea trăiesc în zone poluate şi adesea nu au acces la un sistem de sănătate modern fie pentru că nu îşi permit să plătească asigurări de sănătate, fie pentru că statul lor nu este recunoscut din punct de vedere al legalităţii. De asemenea, aceste comunităţi sunt mai predispuse ori prezintă deja o rată sporită a şomajului, iar dintre cei care lucrează, mulţi o fac în domenii de risc. Aici, BBC aminteşte că în SUA muncitorii din agricultură prezintă un risc mai mare de diabet din cauza expunerii la pesticide.
 
Când vine vorba despre condiţiile de locuit, o problemă majoră este reprezentată de aglomerare. Multe comunităţi sărace au în comun faptul că o parte a gospodăriilor sunt supra-aglomerate. În Nairobi, Kenya, de exemplu, 85% dintre respondenţii unui studiu au afirmat că nu ar putea izola într-o altă cameră o persoană bolnavă pentru simplul fapt că nu beneficiază de spaţiu, iar 37% au afirmat că nu au nici măcar acces constant la apă. La fel, 26% dintre gospodăriile locuite de migranţi din Bangladesh din Marea Britanie găzduiesc mai multe persoane decât capacitatea reală a acestora.
 
Educaţia şi accesul la educaţie contribuie, bineînţeles, la aceste statistici, dar fiind că persoanele mai puţin educate înţeleg cu greu limbajul medical şi sfaturile doctorilor ori nu iau în considerare avertizările privind pericolul virusului.
 
"Este această coincidenţă teribilă între oamenii neaflabetizaţi, cei analfabeţi funcţional ori cei incapabili să vorbească o limbă străină şi posibilitatea unei sănătatăţi precare", spune Ellie Kemp, reprezentant al Translators without Borders.
 
O soluţie rapidă pentru această situaţie nu există, ci constă în adresarea fiecărei probleme în parte.
 
"Ce o sa ne omoare: virusul sau sărăcia asociată virusului?", se întreabă Wael Elamin, microbiolog al King's College Hospital din Dubai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici