Deputat UDMR: Cerem amnistie fiscală pentru pensionari ce trebuie să restituie bani primiţi necuvenit

Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon spune că parlamentarii Uniunii vor cere Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă privind amnistia fiscală a unor pensionari din agricultură care acum trebuie să restituie între 5.000 şi 7.000 de lei, întrucât au primit pensii mai mari decât li s-ar fi cuvenit.

458 afișări
Imaginea articolului Deputat UDMR: Cerem amnistie fiscală pentru pensionari ce trebuie să restituie bani primiţi necuvenit

Deputat UDMR: Cerem amnistie fiscală pentru pensionari ce trebuie să restituie bani primiţi necuvenit (Imagine: Mediafax Foto)

Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii Uniunii se vor adresa Ministerului Muncii şi Guvernului pentru a emite o ordonanţă de urgenţă în vederea amnistiei fiscale a pensionarilor din agricultură care, în această perioadă, primesc de la casele judeţene de pensii decizii de rectificare a cuantumului pensiilor şi restituire a unor sume de bani, întrucât au primit pensii mai mari decât s-ar fi cuvenit.

"Avem mai multe cazuri de acest fel, până acum ni s-au adresat 15 pensionari din Bihor, dar am înţeles că problema există la nivel naţional şi am luat legătura cu colegii, astfel încât ne vom adresa Ministerului Muncii să iniţieze o ordonanţă de guvern pentru amnistia fiscală pentru pensionarii din agricultură care au primit pensii mai mari şi acum trebuie să restituie diferenţe uriaşe. Vrem ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare, pe care s-o aprobăm în sesiunea de toamnă", a declarat deputatul UDMR de Bihor.

Potrivit lui Szabo, cei 15 pensionari bihoreni menţionaţi au lucrat la fostele cooperative agricole de producţie din regimul comunist şi au de restituit sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei, pentru că, în perioada 2003-2007, au primit pensii mai mari decât ar fi avut dreptul.

Deputatul a dat exemplul unui locuitor din satul Mişca, Sandor Kovacs, care a lucrat 35 de ani ca zootehnist la Cooperativa Agricolă de Producţie din comuna Chişlaz.

"În anul 1991, omul s-a pensionat pe motiv de boală, fiind cardiac, iar în 1999 a atins limita de vârstă pentru a primi pensie aferentă vechimii în muncă. În perioada 2003-2007, în baza unor acte normative, pensia sa a fost dublată, dar greşit. Trebuia să se dubleze doar suma aferentă muncii prestate la CAP, nu şi partea de pensie de boală. Până anul acesta în luna mai, avea o pensie de 579 de lei, iar în iunie a primit de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor o nouă decizie, că pensia lui va fi de 279 de lei şi că trebuie să restituie 5.300 de lei, încasaţi necuvenit în ultimii trei ani, datoria pentru restul perioadei, între 2003 şi 2010, fiind prescrisă conform Codului Fiscal", a spus Szabo.

Potrivit acestuia, "pentru nişte oameni foarte bătrâni, care acum au peste 70 de ani şi care sunt şi bolnavi, acest lucru este profund inuman şi revoltător".

"Banii pe care trebuie să-i restituie sunt mai mulţi decât valorează o casă la ţară, iar ei riscă să rămână fără acoperiş deasupra capului, căci decizia de restituire emisă de Casa Judeţeană de Pensii are valoare de titlu executoriu", a spus deputatul.

Szabo a afirmat că a luat deja legătura cu mai mulţi colegi de partid şi că va trimite Ministerului Muncii o sesizare pentru iniţierea unei ordonanţe de guvern prin care acestei categorii de pensionari să îi fie amnistiate datoriile fiscale.

"În acest sens, există deja o bază legală pentru situaţii similare: Legea 544 din 2003, care spune la articolul 1 că «Debitele pensionarilor din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale către bugetul asigurărilor sociale de sănătate, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a prezentei legi din domeniul relaţiilor de muncă şi asigurărilor sociale, se scutesc de la plată». Altfel spus, cei care au primit pensii mai mari decât aveau dreptul din cauza unor erori de calcul au fost scutiţi de la restituirea diferenţelor", a arătat Szabo Odon.

El a susţinut că nu pensionarii au fost vinovaţi, "pentru că nu ei au cerut să li se mărească pensiile şi nu ei au făcut calculele privind sumele pe care le-au încasat", deci ar fi corect "să nu fie obligaţi acum să plăteacă pentru o vină care nu le aparţine".

El a afirmat că UDMR Bihor va acorda asistenţă juridică tuturor pensionarilor care vor dori şi că, prin contestaţii depuse la Casa de Pensii şi la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor, se urmăreşte să se câştige timp până la amnistierea fiscală.

Szabo a spus că, potrivit informaţiilor sale, decizii de restituire au primit până în prezent "câteva sute de pensionari, circa 400-500".

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al Casei Judeţene de Pensii Bihor, Leontin Ţârle, a declarat însă că numărul pensionarilor cărora li s-au trimis decizii de restituire este de circa 100 de persoane şi că diferenţele pe care aceştia le au de restituit provin din faptul că au beneficiat de două ori de majorări, din cauza unor "erori de calcul şi a interpretării greşite a legii".

"Vorbim cam de 100 de pensionari care vor trebui să restituie diverse sume de bani, în baza constatărilor făcute de un audit al Corpului de Control al Casei Naţionale de Pensii. În urma acţiunii, care s-a încheiat în primăvară, s-a constatat că unii pensionari din agricultură au beneficiat de majorări de pensii greşit calculate, în urma unor erori de calcul şi interpretări greşite a legii. În baza Ordonanţei de Guvern 67 din 2003, pensionarilor din agricultură li s-au dublat pensiile, iar în baza Ordonanţei de Guvern 250 din 2007 trebuia să se dubleze pensiile doar acelor pensionari din agricultură care nu au beneficiat de majorări în 2003. Problema este, însă, că în Bihor, pentru aproximativ 100 de pensionari care au beneficiat de majorări în 2003 s-au calculat şi plătit majorări şi din 2007. Întrucât Codul Fiscal permite recuperarea datoriilor a căror vechime nu depăşeşte trei ani, aceste persoane trebuie să restituie diferenţele primite în plus între 2010 şi 2013", a afirmat şeful CJP Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici