Deputatul PMP Constantin Codreanu solicită creşterea burselor studenţilor români din străinătate de la 300 de lei la 578

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, solicită majorarea cuantumului burselor pentru studenţii etnici români, care studiază în afara graniţelor, la 578 de lei pentru licenţă şi 1.156 lei pentru cursurile de masterat.

226 afișări
Imaginea articolului Deputatul PMP Constantin Codreanu solicită creşterea burselor studenţilor români din străinătate de la 300 de lei la 578

Deputatul PMP Constantin Codreanu solicită creşterea burselor acordate studenţilor români din străinătate de la 300 de lei la 578

„Bursele studenţilor etnici români pot reprezenta inclusiv un proiect strategic pentru România, având în vedere că, într-o mare măsura, contribuie la apropierea de ţara-mamă şi la păstrarea identităţii româneşti a comunităţilor noastre din afara graniţelor. Am solicitat ministrului interimar să reconsidere creşterea cuantumului burselor acordate studenţilor bursieri etnici români la valoarea bursei minime acordate studenţilor români din ţară. O valoare echitabilă a bursei ar însemna 578 de lei pentru studenţii care urmează programe de studii de licenţă şi 1.156 de lei pentru studenţii care urmează programe de studii de masterat, faţă de 300 de lei şi, respectiv, 350 de lei valoarea actuală”, a transmis deputatul Constantin Codreanu, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit legii în vigoare,bursa de studiu pentru elevi şi studenţi care urmează cursuri de licenţă este de 300 de lei, iar pentru masteranzi, medici aflaţi la specializare şi cursanţi aflaţi la cursuri de specializare.perfecţionare postuniversitare este de 350 de lei.

„Accentuez faptul că legislaţia în vigoare arată că nicio bursă oferită studenţilor care urmează programe de studii de licenţă din România nu poate fi mai mică de 578 lei şi mai mică de 1.156 lei pentru studenţii care urmează programe de studii de masterat. Este evident că, în cazul etnicilor români din afara graniţelor ţării, se creează o situaţie discriminatorie. Voi colabora în continuare cu instituţiile responsabile pentru a găsi o soluţie viabilă şi în acest caz", mai notează Constantin Codreanu.

Potrivit comunicatului transmis de Constantin Codreanu, deputaul PMP l-a interpelat pe ministrul interimar al Educaţiei, în legătură cu subfinanţarea acestui tip de burse. Vizaţi sunt bursieri etnici români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Albania, Republica Macedonia de Nord şi alte state.

Taguri:
pmp,
burse,
etnici

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici