Descinderi în Portul Constanţa Sud Agigea. Sunt verificate containere cu marfă

Peste 120 de poliţişti de frontieră, vameşi şi jandarmi fac joi percheziţii în Portul Constanţa Sud Agigea, fiind verificate containere cu marfă, pentru a se stabili dacă există infracţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală, potrivit unor surse din Poliţie.

1443 afișări
Imaginea articolului Descinderi în Portul Constanţa Sud Agigea. Sunt verificate containere cu marfă

Descinderi în Portul Constanţa Sud Agigea. Sunt verificate containere cu marfă (Imagine: Adrian Pogingeanu/Arhiva Mediafax Foto)

Acţiunea declanşată, joi, în Portul Constanţa Sud Agigea, unde sunt verificate containere cu marfă, pentru a se stabili dacă există infracţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală, se va derula şi pe parcursul săptămânii viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a declarat că acţiunea este organizată de Poliţie de Frontieră, sub coordonarea Departamentului de Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar la aceasta participă poliţişti de frontieră, jandarmi şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor.

El a spus că acţiunea declanşată joi, în baza unor informaţii ale DGIPI, Structura centrală, va continua şi pe parcursul săptămânii viitoare, fiind verificate bunurile din containerele cu marfă sosite în port şi documentele de însoţire a mărfii, în vederea combaterii evaziunii fiscale.

Sursele citate au precizat că se fac verificări la terminalul de containere din port, în baza unor informaţii furnizate de DGIPI - Structura Centrală.

Acţiunea are ca scop combaterea activităţilor ilicite din Portul Constanţa, respectiv contrabanda şi evaziunea fiscală.

Acţiunea are loc la patru zile de la percheziţiile făcute de anchetatori la Vama Constanţa, în urma cărora 29 de persoane au primit mandate de arestare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi evaziune fiscală.

Astfel, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Miercuri, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) al judeţului Constanţa, comisar şef George Popa, a fost eliberat din funcţie, în cadrul anchetei demarate de DGIPI vizând unele structuri privind îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cazul lui Laurenţiu Mironescu.

Măsura a fost luată ca urmare a managementului defectuos constatat la nivelul unităţii teritoriale în gestionarea competenţelor specifice.

Tot miercuri s-a dispus eliberarea din funcţie a şefului Biroului Protecţie din cadrul SIPI Constanţa.

Ancheta internă derulată de conducerea DGIPI la nivel central şi teritorial continuă, urmând ca rezultatele să fie comunicate cu respectarea prevederilor legale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a cerut, marţi, conducerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) să înceapă o anchetă internă pentru a verifica modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către angajaţii structurilor componente abilitate în plan teritorial şi central, în legătură cu situaţia lui Laurenţiu Mironescu la numirea în funcţia de secretar general al MAI şi pe durata exercitării funcţiei.

Ministrul Igaş a cerut ca ancheta să fie făcută cu celeritate, iar rezultatele să fie prezentate în scurt timp, urmând ca în funcţie de concluzii să fie dispuse măsuri în consecinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici