Discuţii între ministrul Sănătăţii Cseke Attila şi delegaţia FMI

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, se întâlneşte, marţi, la Ministerul Sănătăţii, cu ministrul Cseke Attila, printre temele abordate fiind şi cea a reducerii internărilor.

366 afișări
Imaginea articolului Discuţii între ministrul Sănătăţii Cseke Attila şi delegaţia FMI

Discuţii între ministrul Sănătăţii Cseke Attila şi delegaţia FMI (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Guvernul s-a angajat, prin scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii din octombrie-noiembrie 2010, la o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sănătate.

Conform documentului obţinut de MEDIAFAX, Guvernul s-a angajat să limiteze numărul de internări în spitale cu 10% raportat la nivelul din 2010, prin contracte anuale încheiate cu unităţile spitaliceşti, să elimine contractele obligatorii cu spitalele şi să încheie înţelegeri doar cu anumite unităţi, pe baze de concurenţă, şi să limiteze marja de adaos comercial acceptată la achiziţiile de medicamente din programul naţional lista C2 la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi la cel mult 4% pentru en-gros.

Din lista C2 fac parte medicamente utilizate în tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC.

Guvernul va modifica şi sistemul de plată al medicilor de familie, astfel încât aceştia să primească 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoarea plăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%). Plata per capita se referă la plata pe număr de persoane înscrise pe listă indiferent dacă acestea vin la medic sau nu.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti, în perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici