Discuţiile privind înfiinţarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureş au eşuat

Discuţiile privind înfiinţarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureş, purtate, joi, în prezenţa ministrului Mihnea Costoiu, au eşuat, astfel că prorectorul şi prodecanul maghiari ar urma să demisioneze vineri, iar profesorii maghiari aleşi în conducerea UMF să boicoteze şedinţele.

287 afișări
Imaginea articolului Discuţiile privind înfiinţarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureş au eşuat

Discuţiile privind înfiinţarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureş au eşuat

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în urma discuţiilor care au avut loc, joi, în prezenţa ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, punctele de vedere ale conducerii UMF şi ale cadrelor didactice maghiare care solicită înfiinţarea imediată a unei linii de învăţământ separate "rămân divergente".

Rectorul a arătat că Senatul UMF Târgu Mureş a decis, în urmă cu trei săptămâni, amânarea discuţiei referitoare la acest subiect şi că se intenţionează reluarea ei, dar s-a ajuns la "un blocaj", întrucât cadrele didactice maghiare cer aplicarea punctului 7 din protocolul semnat în 2012, în prezenţa fostului ministru Ecaterina Andronescu, privind înfiinţarea liniei maghiare.

La rândul său, reprezentantul cadrelor didactice maghiare, profesorul Szabo Bela, a declarat, în conferinţa de presă, că în pofida "discuţiilor îndelungate", punctele de vedere ale celor două părţi "nu s-au apropiat" şi că, dacă primele şase puncte din protocol s-au realizat, "în mare, cam scârţâind", profesorii maghiari consideră că "prima măsură ar trebui să fie înfiinţarea" liniei maghiare prevăzută la punctul 7.

El a adăugat că profesorii maghiari sunt nemulţumiţi că nu au primit nici măcar promisiunea convocării unei noi şedinţe a Senatului UMF pe această temă şi au decis punerea în aplicare a hotărârii Adunării lor Generale din 1 aprilie, care prevede demisia celor numiţi în funcţii de conducere - adică prorectorul şi prodecanul - şi boicotarea, de către cei aleşi în organele de conducere, a şedinţelor forurilor respective.

"De mâine (vineri - n.r.), prorectorul şi prodecanul îşi vor prezenta demisiile, iar cei din funcţiile alese vor boicota şedinţele Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale şi Consiliilor Departamentelor. Au trecut trei ani de la apariţia Legii educaţiei. Noi am apelat de fiecare dată la metode legale. Nu dorim să facem facultăţi separate, universităţi separate, ci să fie aceeaşi structură, cu departamente separate la linia maghiară", a spus Szabo Bela.

Ministrul Mihnea Costoiu s-a declarat "dezamăgit" de decizia anunţată de cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu Mureş, precizând că le-a spus acestora că e "o decizie greşită, profund greşită" şi subliniind că, mai ales în sfera academică dialogul, purtat în cadru instituţional, este principala cale de rezolvare a problemelor.

El a arătat că ministerul a monitorizat aplicarea punctelor din protocol şi consideră că acestea au fost rezolvate.

"Punctul 7 din protocol prevede în primul rând acreditarea liniei de studiu în limba maghiară. E rezolvată. După, e decizia de înfiinţare a departamentelor. UMF n-a respins, a amânat luarea unei decizii. Eu nu cred că departamentele sunt problema. E o problemă falsă. Problema e în interiorul UMF şi trebuie discutat mai mult. (...) Ambiţia e în interiorul UMF şi lucrurile trebuie reglate în interiorul universităţii", a declarat Costoiu, care, întrebat fiind dacă este vorba de fapt despre funcţii, a răspuns că nu vrea să spună mai mult.

Ministrul a arătat că "nu e nimeni vinovat" de faptul că s-a reuşit ocuparea a mai puţin de jumătate din posturile solicitate de cadrele didactice maghiare, care au fost scoase la concurs, şi că el crede că pe acestea ar trebui să le preocupe să "aducă oameni în universitate".

Întrebat despre disponibilitatea unor profesori de la universităţi din Ungaria de a preda la UMF Târgu Mureş, Costoiu a precizat că normativele prevăd că 70 la sută din posturi trebuie să fie acoperite cu cadre didactice cu normă de bază la universitate, titularizate aici, "deci nu veniţi prin corespondenţă".

Potrivit sursei citate, aproximativ 20 de discipline care se predau studenţilor maghiari nu au cursurile actualizate.

El a arătat că în discuţiile cu studenţii maghiari a remarcat că, pe lângă probleme specifice, aceştia "au reluat un anumit tip de mesaj", dar speră că i-a lămurit cum stau lucrurile şi că i-a îndemnat pe toţi cei implicaţi să continue dialogul, fiind convins că acesta este doar "un impas de moment".

"Dacă structurile universităţii nu vor funcţiona, vom interveni instituţional. Pot să funcţioneze şi pot să nu funcţioneze. Nu sunt afectate studiile în limba maghiară, dacă nu sunt înfiinţate aceste departamente, iar studenţii n-au niciun fel de avantaj sau dezavantaj. (...) Dacă vor fi înfiinţate imediat, departamentele nu vor putea funcţiona, decât ca nişte structuri care să aibă o denumire. Ele însă vor fi goale de conţinut. Departamentele, vreau să înţelegeţi, nu sunt programe de studii, sunt nişte structuri administrative, structuri unde se întâlnesc nişte oameni. Departamentul nu este o nouă universitate în care linia maghiară să facă exclusiv ce vrea. Toate deciziile se aprobă în Senat, unde majoritari sunt românii, şi oricum va fi nevoie de dialog pentru decizii tehnice", a spus Costoiu.

Rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfiei, a precizat că, după înregistrarea demisiilor prorectorului şi prodecanului maghiari, va delega atribuţiile acestora altor persoane.

El a arătat că boicotarea şedinţelor Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale şi Consiliilor Departamentelor de către profesorii maghiari va crea "o dificultate", dar nu crede că această situaţie va ţine mult, pentru că aceştia îşi vor da seama că urmează să se ia decizii importante şi pentru ei în aceste foruri.

Azamfirei a spus că o situaţie similară a existat şi în 2012 şi UMF a funcţionat astfel aproape un an, precizând că sunt peste 20 de cadre didactice maghiare în forurile de conducere, însă, la fel ca atunci, este posibil ca unele să se prezinte în continuare la şedinţe.

El a arătat că, potrivit Cartei Universităţii, locurile din Senatul UMF se vacantează în cazul celor care absentează nemotivat de trei ori, apreciind totodată că nu vor exista "probleme majore de funcţionare a universităţii".

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici