DNA: Costiniu recunoaşte că a consultat dosarul lui Căşuneanu la rugămintea lui Voicu, nu pentru bani

Costiniu recunoaşte, într-o declaraţie dată procurorilor anticorupţie în 17 decembrie 2009, că a acceptat să analizeze dosarul lui Căşuneanu de la instanţa supremă şi chiar să-l încurajeze pe omul de afaceri după ce acesta a pierdut procesul, însă afirmă că nu s-a pus problema foloaselor materiale.

100 afișări
Imaginea articolului DNA: Costiniu recunoaşte că a consultat dosarul lui Căşuneanu la rugămintea lui Voicu, nu pentru bani

DNA: Costiniu recunoaşte că a consultat dosarul lui Căşuneanu la rugămintea lui Voicu, nu pentru bani (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În declaraţia dată de judecătorul Florin Costiniu în faţa procurorilor instanţei supreme în 17 decembrie, obţinută de MEDIAFAX, judecătorul Costiniu a povestit cum a ajuns să "se uite pe hârtiile" din procesul intentat de firma lui Căşuneanu, după ce compania a pierdut o licitaţie.

Judecătorul relatează că senatorul Voicu, un om cu care are "o relaţie de prietenie de mai bine de 20 de ani", i-a povestit despre dosarul "prietenului său foarte bun" Costel Căşuneanu, rugându-l să se uite pe o sentinţă şi pe motivele de recurs. Costiniu susţine că Voicu i-ar fi spus textual că vrea să-l ajute pe Căşuneanu "nu din vreun interes material".

"Nu iau de la el vreun şfanţ, este prietenul meu şi i se face o mare nedreptate, vă implor să-l ajutăm", scrie Costiniu că i-ar fi spus Voicu.

Potrivit declaraţiei, Costiniu îşi aminteşte că i-ar fi replicat: "Nu mai stărui cu chestia asta; când în relaţia dintre noi s-a pus vreo astfel de problemă? Am să mă uit pe hârtiile acestea şi o să vă dau o părere".

"Rememorând acum acest fapt, îl consider cu toată sinceritatea o greşeală de natură deontologică, etică, pe care o regret profund", scrie Costiniu în declaraţia dată DNA şi obţinută de MEDIAFAX.

Judecătorul îşi reproşează în aceeaşi manieră şi faptul că a acceptat, la rugămintea lui Voicu, să discute la telefon cu Căşuneanu şi să-l încurajeze "în sensul că, probabil, va avea câştig de cauză", "să aibă încredere în justiţie că o să se facă dreptate".

"Am acceptat să fac acest lucru la rugămintea insistentă a domnului Voicu, ceea ce iarăşi din punct de vedere moral îmi reproşez", scrie Costiniu. El afirmă însă că l-a încurajat "fără a-i crea impresia că intervine în favoarea sa în acel litigiu" şi doar întrucât aflase că omul de afaceri are o stare de sănătate precară".

Costiniu statuează în repetate rânduri în declaraţia dată procurorilor că a făcut "o prostie" pe care şi-o "reproşează" atunci când a cedat unor rugăminţi ale prietenului său de care nu se "dezice", Cătălin Voicu.

Însă Costiniu subliniază că nu s-a pus problema obţinerii unor foloase materiale.

"Niciodată, în nicio împrejurare, nici direct, nici indirect, în relaţia cu nicio persoană, fie domnul Voicu, fie domnul Căşuneanu sau oricine altcineva, nu s-a pus măcar problema, nici măcar teoretic, ca eu sau oricine altcineva să beneficieze de vreun folos material, în sensul legii, de vreun avantaj, facilitate sau orice alt folos de orice natură", scrie Costiniu.

Judecătorul admite că a citit sentinţa dată de Curtea de Apel în dosarul cu care firma lui Căşuneanu a ajuns, în recurs, la instanţa supremă, precum şi motivele de recurs redactate de avocaţii companiei acestuia. Costiniu recunoaşte şi că s-a interesat la grefa Secţiei de Contencios Administrativ la care se afla dosarul, consultând condica şi aflând termenele, pe care însă susţine că nu le-a comunicat nimănui, dar dorea să le ştie pentru momentele în care s-ar fi întâlnit cu Voicu, iar acesta l-ar fi întrebat despre stadiul procesului.

În acest caz, senatorul Cătălin Voicu, autosuspendat din PSD, a fost arestat, în 30 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut următoarele: în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri (Costel Căşuneanu-n.r.), în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile-n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici