DNA: În CGMB, consilierii primesc bani pentru a vota proiecte cu miză patrimonială sau ilegale

Consilierii din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) primesc bani pentru a vota proiecte ”cu miză patrimonială” sau ”aflate în afara cadrului legal”, iar aceasta este ”o practică notorie”, se arată în documente din ancheta privind Apa Nova, obţinute de MEDIAFAX.

2900 afișări
Imaginea articolului DNA: În CGMB, consilierii primesc bani pentru a vota proiecte cu miză patrimonială sau ilegale

DNA: În CGMB, consilierii primesc bani pentru a vota proiecte cu miză patrimonială sau ilegale (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

”La nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, toţi consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul şedinţelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal. Aceasta este o practică notorie în mediu”, susţin procurorii DNA în documentele încheiate în dosarul de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă în care este vizată compania Apa Nova.

Anchetatorii arată, de asemenea, că unul dintre suspecţii din această cauză, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, este una dintre persoanele care controlau o parte din activitatea administraţiei locale din Bucureşti.

De altfel, Vlad Moisescu, aflat sub control judiciar în dosarul primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, este descris de anchetatori drept persoana care lua toate deciziile în instituţiile publice controlate de PNL la nivelul administraţiei locale din Capitală.

”La nivelul Primăriei Generale a municipiului Bucureşti, Moisescu Vlad Octavian controla activitatea consilierilor locali ai PNL. (…) Fiind liderul informal al PNL Bucureşti şi persoana care susţinea financiar partidul, el era şi cel care hotăra întotdeauna ce se întâmplă la nivelul instituţiilor controlate de PNL din Bucureşti. În acest context, el stabilea şi persoanele care candidau pentru o funcţie de consilier local sau general”, menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte influenţa exercitată de Vlad Moisescu în favoarea intereselor Apa Nova Bucureşti, procurorii arată că în urma încheierii unui act adiţional, cu sprijinul consilierilor aflaţi sub influenţa lui Moisescu, în anul 2011, Apa Nova Bucureşti a majorat foarte mult tariful pentru alimentarea cu apă, iar în urma acestei majorări profitul net al companiei a crescut cu peste 30 de milioane de lei.

”Există indicii rezonabile potrivit cărora în condiţiile în care în primele şase luni ale anului 2011, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-au aflat în discuţii proiecte de hotărâre ce aveau impact asupra intereselor financiare ale SC Apa Nova Bucureşti SA, context în care Semenescu Ovidiu-Traian a apelat la Moisescu Vlad-Octavian, pentru a obţine voturile favorabile ale consilierilor locali aflaţi în sfera de influenţă a acestuia. Astfel, în perioada ianuarie - aprilie 2011, pentru a asigura aprobarea actului adiţional nr. 7 la contractul de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu PMB. Importanţa aprobării actului adiţional nr. 7 rezidă în posibilitatea obţinerii de către SC Apa Nova Bucureşti SA a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net-118.135.449 lei în 2012”, susţine DNA în documentele citate.

Pentru sprijinul acordat de Vlad Moisescu, firma acestuia a primit, fără a se organiza licitaţie pe SEAP, trei contracte cu firme din grupul Veolia, plăţile, autorizate de fostul director general al Apa Nova Bucureşti, Bruno Roche, fiind făcute imediat după semnarea contractelor.

Costin Berevoianu, fostul consilier al primarului Sorin Oprescu, Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reţinuţi de DNA Ploieşti în dosarul de corupţie în care este vizată compania Apa Nova, au fost puşi sub control judiciar, vineri, de Tribunalul Prahova.

Procurorii DNA Ploieşti au ridicat, joi, documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate.

Şi vineri, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici