DNA verifică dacă Gavrilă e funcţionarul "Adrian" ce ar fi oferit 200.000 euro unui arestat la Halmeu

Procurorii DNA Oradea verifică dacă Nicolae Adrian Gavrilă, consilierul superior din ANAF arestat miercuri, este aceeaşi persoană cu funcţionarul "Adrian" din ANAF care i-ar fi oferit uneia din persoanele arestate în dosarul Halmeu 200.000 de euro pentru a păstra tăcerea, afirmă surse judiciare.

141 afișări
Imaginea articolului DNA verifică dacă Gavrilă e funcţionarul "Adrian" ce ar fi oferit 200.000 euro unui arestat la Halmeu

DNA verifică dacă Gavrilă e funcţionarul "Adrian" ce ar fi oferit 200.000 euro unui arestat la Halmeu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat miercuri corespondentului MEDIAFAX că una dintre persoanele arestate în dosarul mitei de la Vama Halmeu, Ioan Romeo Niţu, a declarat în cursul cercetărilor că i s-au oferit 200.000 de euro pentru a păstra tăcerea.

Potrivit surselor citate, fostul angajat al unui duty-free din Vama Halmeu Ioan Romeo Niţu a declarat în faţa procurorilor anticorupţie, dar şi în instanţă, cu ocazia judecării recursului la arestarea preventivă, că la începutul lunii februarie a fost contactat de un funcţionar public din ANAF, care s-a recomandat cu numele de "Adrian", şi s-a întâlnit cu acesta la ştrandul din localitatea Hajduszoboszlo din Ungaria.

"Ioan Romeo Niţu a susţinut în declaraţia dată în faţa procurorilor că i s-a propus să nu revină în ţară, iar dacă revine i s-a cerut să nu declare nimic care ar putea duce la anchetarea unor persoane din conducerea ANV şi a ANAF. Cu ocazia audierii, acesta a mai afirmat că i s-a oferit suma de 200.000 de euro în schimbul tăcerii", susţin sursele citate.

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului DNA Oradea verifică în prezent dacă persoana la care făcea referire Ioan Romeo Niţu este aceeaşi cu consilierul superior din cadrul ANAF Nicolae Adrian Gavrilă, reţinut miercuri de procurorii anticorupţie din Bucureşti şi ulterior arestat.

Ioan Romeo Niţu a fost arestat în 4 februarie, în baza unui mandat emis de Tribunalul Satu Mare, alături de oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu, în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 de euro pentru a obţine funcţia.

Consilierul superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Nicolae Adrian Gavrilă a fost arestat pentru că a pretins mită, în decurs de patru ani, de 1.800.000 de euro, în caz fiind arestat şi avocatul bucureştean Marius Stăncescu.

Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele celor doi, sub acuzaţia de trafic de influenţă, judecătorul admiţând propunerea procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În cadrul audierii celor doi de către instanţă, au fost indicate numele lui Sorin Blejnar, şeful Fiscului din România, şi cel al lui Viorel Comaniţa, şef interimar al Vămilor, susţin surse din magistratură.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Marius Cătălin Stăncescu, avocat în Baroul Bucureşti şi consultant financiar, şi Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală, în sarcina cărora s-au reţinut trei infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată", informează DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici