Dobriţoiu: Fără resurse, Strategia Naţională de Apărare este doar muzică lăutărească, un panseu

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a susţinut, luni, referindu-se la Strategia Naţională de Apărare, că acest document este doar "muzică lăutărească", "un panseu", "un articol", "un eseu" dacă nu se iau în considerare resursele financiare.

177 afișări
Imaginea articolului Dobriţoiu: Fără resurse, Strategia Naţională de Apărare este doar muzică lăutărească, un panseu

Corneliu Dobriţoiu (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

El a participat la o dezbatere în domeniul apărării organizată la Academie, în cursul căreia a avut un schimb de replici în contradictoriu cu Iulian Fota, consilier prezidenţial pe Apărare. Dobriţoiu a criticat Strategia Naţională de Apărare propusă de Preşedinţie.

Ministrul Apărării a arătat că au fost ignorate resursele financiare şi că documentul nu a fost transmis Parlamentului în termenul prevăzut de lege şi conţine sintagma "interes naţional" la singular, fapt care contravine prevederilor Constituţiei.

Discursul ministrului Apărării a fost întrerupt din sală de Fota care, ridicându-se în picioare, l-a întrebat dacă a citit Strategia, precizând că documentul a fost transmis în primele şase luni de mandat al preşedintelui.

Fota l-a criticat pe Dobriţoiu că nu a venit în schimb cu un punct de vedere alternativ la Strategie. "Noi avem un document, bun sau rău, dumneavoastră veniţi numai cu vorbe", i-a spus Fota lui Dobriţoiu.

Consilierul prezidenţial l-a acuzat pe Corneliu Dobritoiu că în discursul său a atacat instituţii, cum ar fi CSAT. "Eu mă lupt cu dumneavoastră, nu cu MApN. Nu loviţi în CSAT sau în alte instituţii", i-a spus Fota.

Ulterior, consilierul prezidenţial a spus că nu poate să accepte să participe la o dezbatere în care ministrul Apărării a venit "numai cu minciuni" şi politizează discuţiile.

Cei doi au plecat de la eveniment, iar la ieşirea din clădirea Academiei Române, s-au acuzat reciproc prin intermediul presei. Ministrul Apărării a calificat, în cele din urmă, Strategia drept "muzică lăutărească". Întrebat cine este lăturarul, el a răspuns că este acela care a redactat documentul, arătând că este vorba despre necunoaşterea procesului de elaborare a strategiilor.

"Orice strategie presupune o viziune a statului pe domeniul strategic. Dacă eu individualizez vulnerabilităţile domeniului, dacă eu individualizez obiectivele mele în cazul domeniului strategic direcţiile de acţiune şi dacă nu fac o referire la resurse, atunci avem de a face cu un panseu, cu o gândire despre, cu un eseu în domeniul securităţii, cu un articol", a spus ministrul.

El a spus că ministrul de Finanţe este "reprezentant de frunte" în cadrul CSAT, iar miniştrii de Finanţe sunt de acord cu toate deciziile, dar în limita bugetelor aprobate. "Se creează nişte nebunii la nivel instituţional", a adăugat Dobriţoiu.

Referitor la Strategia de Apărare, el a amintit că prima reacţie a presei a fost una normală, de a critica ideea că presa este o vulnerabilitate. "Cu alte cuvinte, dacă presa este o vulnerabilitate, trebuie să întreprind ceva măsuri ca să înlătur acea vulnerabilitate", a opina Corneliu Dobriţoiu.

"Primul document a fost trimis în Parlamentul în ultimul an de mandat al preşedintelui. Cel de-al doilea document a fost trimis în Parlament, e singura fatalitate, în timp util, dar nu a fost trimis în Parlament. Deci despre ce vorbim în esenţă?", a răspuns Dobriţoiu, întrebat despre acuzaţiile de minciună şi politizare pe care i le-a adus consilierul prezidenţial Iulian Fota.

Întrebat cum răspunde la acuzaţiile consilierului prezidenţial că minte şi politizează, demnitarul a răspuns: "Spuneţi-mi unde este minciuna. S-a aprobat strategia?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici