Dosarul Chiliman: Straco primea contracte de la Sector 1 şi îi dădea lui Moisescu, de 3-4 ori pe an, comisioane de 10%

Vlad Moisescu i-ar fi impus primarului Andrei Chiliman să lucreze cu SC Straco şi să îi atribuie lucrări de asfaltare a străzilor şi de anvelopare a blocurilor, în schimb primind de la reprezentanţii societăţii comisioane de 10-15%, cu o frecvenţă de trei-patru ori pe an, potrivit procurorilor.

2021 afișări
Imaginea articolului Dosarul Chiliman: Straco primea contracte de la Sector 1 şi îi dădea lui Moisescu, de 3-4 ori pe an, comisioane de 10%

Straco primea contracte de la Sector 1 şi îi dădea lui Moisescu, de 3-4 ori pe an, comisioane de 10% (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Potrivit unor documente ale procurorilor anticorupţie, obţinute de MEDIAFAX, în 2004, Vlad Moisescu, care era preşedintele PNL Sector 1, i-ar fi impus primarului Andrei Chiliman, ales în acel an primar al Sectorului 1, şi echipei acestuia din Primărie, să lucreze cu firma Straco, reprezentată de Traian şi Alexandru Horpos.

Firma Straco urma să efectueze lucrări de asfaltare a unor străzi, dar şi alte lucrări, cum ar fi anvelopare de blocuri, contracte pe care le primea de la Primăria Sectorului 1, prin Direcţia Investiţii şi prin Administraţia Domeniului Public Sectorul 1, se arată în documentele citate.

În primul mandat al primarului Chiliman, respectiv până la apariţia OG 34/2006, firma Straco ar fi primit contractele de lucrări prin atribuire directă, în urma influenţelor lui Moisescu la primarul Andrei Chiliman şi Ioana Costescu, precum şi la Eugen Milea, care în acea perioadă era director la ADP Sector 1.

Ulterior, după apariţia OG 34/2006, firma Straco ar fi fost ajutată să câştige licitaţiile "prin trucarea caietelor de sarcini, la întocmirea cărora participau şi reprezentanţii acestei societăţi", susţin anchetatorii. "În concret, era o colaborare între reprezentanţii Straco sau asocierile din care această societate făcea parte şi reprezentanţii primăriei pentru întocmirea caietului de sarcini şi a documentaţiei de atribuire, în aşa fel încât licitaţia să fie câştigată de către Straco sau asocierea din care făcea parte", au mai scris anchetatorii în documentele citate.

În schimbul favorizării firmei Straco la licitaţiile pentru contracte din Sectorul 1, Alexandru Horpos îi dădea constant lui Moisescu procente de 10-15% din contravaloarea banilor primiţi de societate de la Primărie pentru lucrările contractate şi plătite, "acest lucru întâmplându-se cu o frecvenţă de trei-patru ori pe an". "Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiţi reprezentau procentul de 10-15% solicitat din sumele încasate de Straco", conform documentelor procurorilor.

Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi primit de la firma Straco suma totală de 38.481.488 de lei, care ar fi reprezentat 10% din plăţile efectuate de Primăria Sectorului 1 către societatea comercială, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate.

Procurorii au mai arătat că Alexandru Horpos îi ducea banii lui Moisescu la biroul acestuia, din cartierul Primăverii, iar după remiterea sumei acesta îi chema pe funcţionari din Primăria Sectorului 1 să-i confirme că suma primită reprezintă 10-15%.

Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu stricteţe "ordinele", le impunea funcţionarilor Primăriei Sectorului 1 şi controla modul în care aceştia le execută, motiv pentru care "toţi funcţionarii primăriei o ştiau de frică". Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfaţa lui Moisescu în relaţiile cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu Primăria şi care trebuiau să remită cei 10-15% ceruţi din banii încasaţi din contractele atribuite ilegal.

"În situaţia în care vreo firmă întârzia în mod semnificativ să plătească acest comision, Ioana Costescu era cea care se interesa la funcţionarii din primărie dacă s-a întâmplat acest lucru sau nu şi prin intermediul acestora punea presiune pentru a primi sumele solicitate", se mai arată în documentele anchetatorilor.

Anchetatorii au ridicat, la percheziţiile care au avut loc joi la Primăria Sectorului 1, 17 contracte subsecvente încheiate, în perioada 2010-2012, cu asocierea SC Straco Grup SRL, SC Tehnologica Radion SRL, SC Delta ACM 93 SRL, SC Ziggy Construct SRL, SC Adrian Construct SRL, SC. Palex Construcţii Instalaţii SRL, SC Iconomic Sacom SRL, toate având ca obiect "execuţie lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe incluse în Programul Local Multianual de creştere a performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti". De asemenea, anchetatorii au solicitat predarea de către Primăria Sectorului 1 a contractelor încheiate cu SC Straco Grup SRL Bucureşti, având ca obiect lucrările de reabilitare a străzilor din Sectorul 1.

Vlad Moisescu şi Ioana Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA i-au reţinut pe cei patru şi au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă, propunerea fiind judecată vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici