DOSARUL EADS: Blaga - Nu îl cunosc pe Claudiu Florică, nu m-am întâlnit cu nimeni de la EADS

Co-preşedintele ACL Vasile Blaga declară că nu îl cunoaşte pe Claudiu Florică şi că nu s-a întâlnit niciodată cu vreun reprezentant al firmei EADS, după ce presa a relatat că Florică l-a denunţat pe Blaga pentru că ar fi luat mită 80.000 de euro în dosar.

1118 afișări
Imaginea articolului DOSARUL EADS: Blaga - Nu îl cunosc pe Claudiu Florică, nu m-am întâlnit cu nimeni de la EADS

Vasile Blaga (Imagine: Lucian Radulescu/Mediafax Foto)

"Referitor la presupusele acuzaţii ale unor martori care ar apărea în dosarul EADS, vehiculate de posturile de televiziune România TV şi Antena 3, fac următoarele precizări: Nu îl cunosc pe Claudiu Florică, nu l-am văzut în viaţa mea, prin urmare nu m-am întâlnit niciodată cu el; În ce priveşte firma SIVECO, nu am avut nicio întâlnire cu vreun reprezentant al acestei firme în vederea vreunei colaborări în contractul EADS sau orice alt contract; În anul 2004 nu eram ministru de Interne şi nici nu ştiam că voi ajunge, vreodată, ministru de interne", se arată într-un comunicat al lui Blaga, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

El menţionează că respinge "cu indignare aceste calomnii".

"Prin urmare, resping cu indignare aceste calomnii care au un singur scop: să dezinformeze şi să îl ajute pe candidatul Victor Ponta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Remarc că Victor Ponta continuă să creadă că va câştiga voturile românilor printr-o campanie electorală mizerabilă, compusă sută la sută din minciuni", afirmă Blaga.

România TV a relatat că, potrivit unui martor din dosar, fostul ministru de Interne este acuzat că a luat 80.000 de euro mită în afacerea EADS, cel mai mare dosar de corupţie din România, şi că banii ar fi fost apoi direcţionaţi către campania electorală a PD din 2004.

Potrivit România TV, Claudiu Florică l-a denunţat pe Vasile Blaga (ministru de interne în perioada în care s-a semnat contractul pentru securizarea frontierelor) că a luat mita de 80.000 de euro în dosarul EADS.

"În august 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Vasile Blaga şi i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru susţinerea PD în campania electorală (...) solicitându-i sprijinul în cazul în care PD va câştiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florică, respectiv SISF şi Microsoft şi introducerea firmei FSC în contractul SEI, de unde Claudiu Florică fusese înlăturat", a susţinut martorul în faţa procurorilor DNA, potrivit RTV.

Acelaşi martor a mai relatat, potrivit RTV, că Vasile Blaga s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România. "Claudiu Florică susţinea că a fost exclus de către Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare şi luare de mită, dar că acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România, prin Irina Socol şi Gabriel Sadoveanu şi EADS prin Alexandru Georgescu fără să îl mai includă pe Claudiu Florică în aceste negocieri".

"Vasile Blaga, pentru a continua contractul cu EADS, dar şi să creeze o aparenţă justificativă pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o comisie de anchetă asupra persoanelor care au semnat contractul în anul 2004 şi o comisie de renegociere în care a numit persoane aflat în controlul său direct. (...)", a mai susţinut martorul.

"Prin urmare, valoarea a fost redusă la 524 de milioane de euro, dar s-a păstrat mecanismul care permitea existenţa unei valori a contractului mult mai mare, (...) cu alte cuvinte a profitului EADS exagerat din care urmau să fie plătite mitele către persoanele implicate din MAI, respectiv Vasile Blaga. (...)

În primăvara anului 2005, Claudiu Florică a menţionat mai multor apropiaţi că a fost înşelat de Vasile Blaga, noul ministru de interne, care îi promisese sprijinul înainte de alegerile din 2004, în schimbul sponsorizării campaniei electorale", se mai arată în declaraţia martorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici