Dosarul Electronic de Sănătate, operaţional din ianuarie 2014

Dosarul Electronic de Sănătate, în care vor fi stocate datele clinice ale pacientului, va fi operaţional din ianuarie 2014, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat fiind semnat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi UTI România la sfârşitul lunii martie.

1022 afișări
Imaginea articolului Dosarul Electronic de Sănătate, operaţional din ianuarie 2014

Dosarul Electronic de Sănătate, operaţional din ianuarie 2014 (Imagine: Shutterstock)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi UTI România au semnat în 28 martie contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care reuneşte întreg tabloul clinic al pacienţilor asiguraţi, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informaţii corelate din surse diferite, dar disponibile în timp real (on-line) şi securizat, se arată într-un comunicat de presă al CNAS remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Proiectul privind Dosarul Electronic de Sănătate este primul din România de o asemenea complexitate şi printre puţinele implementate la nivel european în domeniul sănătăţii.

"Dosarul Electronic, co-finanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, aşa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 până acum au devenit operaţionale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescripţia Electronică şi Cardul de Sănătate. Acest nou sistem, când va deveni operaţional, la începutul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări", a spus preşedintele CNAS, Doru Bădescu, citat în comunicat.

Noul sistem va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o bază necesară în decizia actului medical.

"Este un proiect de mare complexitate tehnologică - prin furnizarea de servicii on-line pentru asiguraţi şi prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate şi confidenţialitate a datelor, de mare complexitate medicală - prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple, cât şi de organizare - prin colaborarea prestatorilor de servicii de sănătate publică din România. Proiectul va fi implementat de către UTI Grup, câştigătorul procedurii de achiziţie publică (SEAP 131521 din 11 noimbrie 2011) şi va fi finalizat în ianuarie 2014. Pentru implementarea acestui proiect vor fi folosite tehnologii de vârf în domeniul IT&C, de la cei mai mari producători în domeniu, respectiv IBM, Oracle şi Cisco", a precizat CNAS.

Dosarul Electronic de Sănătate va asigura stocarea datelor clinice ale pacientului, care acoperă întreaga durată de viaţă a acestuia, suportul pentru furnizarea exactă, completă şi la timp a informaţiilor prin sistemul on-line care funcţionează permanent. De asemenea, acesta va asigura accesul privat şi securizat la datele puse la dispoziţie în DES utilizând cardul de sănătate, dar şi conectarea cu alte sisteme.

CNAS a precizat că după introducerea Dosarului Electronic, timpul pentru accesul la informaţii medicale necesare în situaţii de urgenţă va fi redus substanţial.

Contractul dintre CNAS şi UTI care vizează implementarea "Sistemului naţional Dosarul Electronic de Sănătate" are valoarea de 81.743.927,80 lei, fără TVA. DES trebuie implementat până în 22 ianuarie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici