Dragnea: Nu vom renunţa la proiectul de descentralizare, vom ţine cont de toate comentariile CC

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat, luni, în plen, că nu va renunţa la proiectul de descentralizare, va ţine cont de toate comentariile CC şi că a demarat procedurile de reluare a transferurilor de competenţă de la instituţiile centrale spre autorităţile locale.

376 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Nu vom renunţa la proiectul de descentralizare, vom ţine cont de toate comentariile CC

Liviu Dragnea (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

La dezbaterea în Camera Deputaţilor a moţiunii PDL privind descentralizarea, Liviu Dragnea a spus că decizia Curţii Constituţionale în privinţa legii descentralizării arată că trebuie implementată această reformă cât mai repede şi că nu va renunţa la aceste proiect.

"Decizia CC privind proiectul de descentralizare susţine necesitatea acestei reforme şi implementarea ei cât mai repede cu putinţă. Prin urmare, vă spun că nu vom renunţa la proiectul de descentralizare şi nu susţinem desfiinţarea a 2500 de comune din această ţară. De asemnea, vom ţine cont de toate comentariile CC care au adus multe clartificări într-o legislaţie stufoasă", a afirmat Dragnea.

El a anunţat că a demarat procedurile de reluare a transferurilor de competenţă de la instituţiile publice centrale către autorităţile locale şi fiecare minister va veni cu propriul proiect de descentralizare pe sector.

"Am demarat deja procedurile iniţiale de reluare a transferurilor de competenţă de la instituţiile publice centrale către autorităţile locale, astfel fiecare minister va veni, în perioada următoare, cu propriul proiect de descentralizare în sectorul respectiv", a spus Dragnea.

El a arătat că va oferi "explicaţii mult mai amănunţite" atunci când va veni cu proiectul în Parlament.

"Vă asigur că procesul de consultare va fi cel puţin la fel de amplu cât a fost până acum şi îmi doresc ca toate grupurile parlamentare să răspundă şi să participe la grupurile de lucru pe care le vom organiza", a mai afirmat Dragnea.

El a explicat că dacă PDL nu ar fi blocat legea descentralizării la CC, "acum s-ar fi închis tot cadrul legal al descentralizării, circa 14 mii de salariaţi ai administraţiei locale ar fi lucrat în structurile descentralizate, suma de 661 milioane de lei ar fi fost transferată din conturile ministerelor în conturile noilor servicii publice locale, inclusiv în subordinea aleşilor locali PDL, iar cei 3228 de primari, inclusiv PDL, ar fi avut mai multă autonomie şi ar fi avut capacitate mai mare de a rezolva direct problemele localităţilor pe care le conduc".

Dragnea a spus că PDL propune desfiinţarea comunelor cu mai puţin de 2500 de locuitori şi că acest lucru "este o prostie". "Asta ar însemna să desfiinţăm 2400 de comune şi 22 de oraşe, adică peste două treimi din localităţile din România", a spus el.

El a adresat un mesaj către liberali, mulţumindu-le că au fost alături de PSD la asumarea răspunderii în Parlament pe legea descentralizării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici