Duşa: Armata a devenit un ambasador important al României în lume după aderarea la NATO

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Iaşi, că după aderarea României la NATO armata a devenit un ambasador important al ţării noastre în lume, prin participarea, cu succes, a militarilor români la mai multe misiuni în diverse teatre de război.

104 afișări
Imaginea articolului Duşa: Armata a devenit un ambasador important al României în lume după aderarea la NATO

Duşa, la Iaşi: Armata a devenit un ambasador important al României în lume după aderarea la NATO (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a participat, joi, la Iaşi, la ceremonia militară şi religioasă prilejuită de repatrierea celor 500 de militari ai Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri din teatrul de operaţii din Afganistan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La evenimentul desfăşurat în centrul municipiului au fost prezente mai multe oficialităţi ieşene, între care primarul municipiului Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean Cristian Adomniţei şi prefectul judeţului Romeo Olteanu.

Ministrul Apărării a declarat, imediat după terminarea ceremoniei, că în cei zece ani de când România se află în NATO armata română s-a restructurat conform standardelor alianţei nord-atlantice, el precizând că militarii românii au participat cu succes la misiuni în diverse teatre de operaţiuni.

"Militarii români au participat la mai multe misiuni în Irak, Afganistan sau Bosnia. În ultimii zece ani, armata a devenit un important ambasador al României în lume", a spus ministrul Apărării Mircea Duşa.

El a precizat că a venit la Iaşi pentru a-i felicita pe militarii din Batalionul Lupii Negri, care s-au întors zilele trecute dintr-o misiune de şase luni în Afganistan.
Principalele misiuni ale militarilor din Iaşi în Afganistan au vizat sprijinirea guvernului afgan, prin efectuarea unor misiuni de patrulare, de escortare a convoaielor şi de instruire a forţelor militare locale.

Aria de responsabilitate a Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri" a avut o lungime de aproximativ 80 de kilometri de-a lungul autostrăzii A1 din Afganistan, fiind efectuate, în total, 1.470 misiuni de patrulare.

În iulie 2013, la ceremonia prilejuită de plecarea militarilor Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri, ministrul Mircea Duşa aprecia că misiunea este complicată, întrucât are loc în zona Zabul, expusă riscurilor.

Batalionul 151 Infanterie "Lupii Negri" Iaşi s-a înfiinţat în anul 1994, prima misiune a militarilor unităţii fiind cea din Angola, ţară unde au fost selectaţi pentru a asigura menţinerea păcii. O parte dintre militarii ieşeni au mai efectuat misiuni în Angola şi Albania.

A fost cea de-a patra misiune de menţinere a păcii în Afganistan a militarilor ieşeni, după cele din 2003, 2005 şi 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici