Elevii ar putea face ore de resuscitare cardiorespiratorie

Elevii ar putea învăţa la şcoală cum se face resuscitarea cardiorespiratorie, orele urmând să fie organizate în cadrul unui program realizat de Societatea Română de Cardiologie (SRC), în colaborare cu medicina de urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

214 afișări
Imaginea articolului Elevii ar putea face ore de resuscitare cardiorespiratorie

Elevii ar putea face ore de resuscitare cardiorespiratorie (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, a precizat, joi, că ar fi necesare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doar două ore de curs de resuscitare pe an, la care să fie predate noţiunile de bază.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc, acest curs ar putea fi implementat în cadrul săptămânii "Şcoala Altfel".

Declaraţiile au fost făcute la anunţarea proiectelor SRC pentru următorii trei ani, acestea urmând să aibă ca obiectiv prioritar prevenirea bolilor cardiovasculare.

"Strategia noastră pentru următorii trei ani va fi de tip cardiologie aplicată, prin aceasta înţelegându-se implicarea activă a Societăţii de Cardiologie în deciziile de politică sanitară dedicate ameliorării stării de sănătate cardiovasculară a populaţiei", a precizat dr. Tatu-Chiţoiu.

Astfel, la iniţiativa SRC, de la 1 ianuarie 2015 va fi activă o aplicaţie online de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale. "Utilizând această aplicaţie, oricine va putea să înveţe să îşi măsoare singur tensiune arterială, fără a fi nevoie să apeleze la cadrele medicale", au spus cei de la SRC despre unul dintre proiecte.

SRC îşi propune şi să contribuie, prin experţii săi, atât la identificarea cauzelor pentru care mortalitatea cardiovasculară este mare, cât şi la identificarea şi implementarea soluţiilor ce pot duce la ameliorarea acestei situaţii.

Potrivit SRC, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru cele mai multe decese la nivel naţional, 60% dintre români murind din cauza unei astfel de afecţiuni, faţă de media europeană de 46%.

Tot în România, la fiecare nouă minute, un om este diagnosticat cu sindrom coronarian acut (risc mare de infarct miocardic).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici