Elevii bucureşteni nu vor schimbarea bacalaureatului începând cu 2013

Reprezentanţii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucureştene vor păstrarea actualei formule de desfăşurare a bacalaureatului, potrivit votului informal exprimat la o întâlnire de consultări pe această temă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

319 afișări
Imaginea articolului Elevii bucureşteni nu vor schimbarea bacalaureatului începând cu 2013

Elevii bucureşteni nu vor schimbarea bacalaureatului începând cu 2013 (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

La întâlnirea desfăşurată miercuri seară la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală, au participat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, şi alţi reprezentanţi ai ministerului, care au discutat despre introducerea bacalureatului diferenţiat cu peste 100 de elevi.

Elevii au spus că nu doresc bacalaureat diferenţiat de anul viitor, optând pentru păstrarea actualei formule de desfăşurare a examenului.

Aceasta a fost prima rundă de consultări cu elevii de clasa a XI-a pe tema desfăşurării examenului de bacalaureat.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, până în 30 iunie 2012, va avea loc administrarea şi completarea la nivel naţional a unui chestionar pe acest subiect, analiza-interpretarea răspunsurilor şi stabilirea concluziilor.

Potrivit Legii educaţiei, adoptată în mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013.

Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, şi probe scrise diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut.

"Reglementarea vine în întâmpinarea dorinţelor elevilor, ale părinţilor acestora şi ale cadrelor didactice, care au militat pentru susţinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învăţământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesaţi să le studieze şi nici nu aveau cum, având în vedere profilul unităţii de învăţământ", s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei "Spiru Haret" şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferenţiat din 2013, şi nu din 2016, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie şi "dezbateri serioase cu elevii" pe acest subiect.

Fostul ministru Daniel Funeriu a spus că introducerea bacalaureatului diferenţiat încă de anul viitor este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiţi pentru această schimbare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici