Video Elevii mai multor şcoli, obligaţi să circule pe şosea din cauza trotuarelor acoperite de zăpadă: Am învăţat la şcoală că ar trebui să circulăm pe trotuar, dar dacă sunt înzăpezite...

Elevii mai multor şcoli din Bucureşti, care s-au întors la şcoală din vacanţa prelungită de iarnă, au fost nevoiţi să circule pe şosea, printre maşini, din cauza trotuarelor nedeszăpezite şi pline de mormane de omăt acumulat după intervenţia operatorilor de la firmele de salubritate.

1455 afișări

Autorităţile locale din Bucureşti au decis că este sigur pentru elevi să revină la cursuri, astfel că luni, şcolile, liceele şi grădiniţele şi-au redeschis porţile, cu o săptămână mai târziu decât era preconizat. Cu toate că zăpada de pe trotuarele din faţa unităţilor de învăţământ a fost îndepărtată, pe trotuarele din preajma acestor şcoli nici locuitorii, nici firmele de salubritate nu au curăţat omătul acumulat.

Elevii mai multor şcoli din Bucureşti au fost nevoiţi, din cauza trotuarelor înzăpezite, să circule pe şosea, printre maşini, în drumul lor spre şcoli şi licee. Un exemplu este şcoala gimnazială ,,Şerban Vodă", din Sectorul 4 al Capitalei, unde trotuarul a fost deszăpezit, dar niciunul dintre trotuarele străzilor adiacente nu au fost curăţate, iar copiii au mers spre şcoală pe şleaurile formate de autoturisme pe şosea. În timp ce părinţii şi bunicii ridică din umeri şi spun că asta e situaţia şi trebuie să se adapteze, cei mici recunosc că e periculos, dar e singurul mod de a ajunge la ore.

,,Văd că e zăpadă, dar ce să facă?! Cât de cât se merge. Pe vremea lui Ceauşescu veneau şi ne scoteau pe toţi câte două ore la dat zăpada, acum nici măcar în faţa curţilor şi blocurilor nu mai fac curat", a spus bunica unuia dintre elevii şcolii gimnaziale ,,Şerban Vodă", din Sectorul 4 al Capitalei.

,,Asta e situaţia, ce să faci?! Am mers când pe trotuar, când pe stradă. Totuşi, nu ai ce să faci, asta e", a spus mama unui băieţel care învaţă la aceeaşi unitate de învăţământ.

,,Mergem pe şosea pentru că trotuarul este foarte înzăpezit şi noi nu avem cum să mergem pe acolo. E periculos, da. Dar cu atenţie la maşini, ne mai găsim noi o cărare să ne ducem să ne ferim", spune una dintre elevele şcolii.

,,Am învăţat la şcoală că ar trebui să circulăm pe trotuar, dar dacă sunt înzăpezite... Mergem pe drum, printre maşini", a completat colega acesteia.

Primăria Sectorului 4 a precizat că, de la începutul anului, au fost acordate amenzi în valoare de peste 28.000 de lei agenţilor economici şi asociaţiilor de proprietari care nu şi-au deszăpezit trotuarele, iar alţi 2.000 au primit avertismente. Nicio amendă şi nicio notificare au a fost înaintată, însă, proprietarilor de case care nu şi-au curăţat trotuarele şi nici firmei de salubritate care nu a îndepărtat zăpada din aceste zone.

,,Persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca, pe timp de iarnă să cureţe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă şi gheaţa formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firme, curţilor şi terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale", prevede o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti 120 din 2010.

Amenzile pentru cei care nu îţi deszăpezesc trotuarele sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi între 500 şi 2.000 de lei, în cazul firmelor şi a asociaţiilor de proprietari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici