EXCLUSIV: Bănicioiu - Au fost depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate

Agenţia Naţională a Medicamentului a primit peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că cererile vizează afecţiuni diverse.

154 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Bănicioiu - Au fost  depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate

EXCLUSIV: Bănicioiu - Au fost depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate (Imagine: Shutterstock)

"Procesul pentru evaluarea dosarelor continuă aşa cum am planificat. Am avut chiar la începutul săptămânii o discuţie cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe tema actualizării listei. Au fost depuse peste 120 de dosare pentru actualizarea listei, care sunt acum în evaluare", a spus Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în paralel, are loc evaluarea pentru excluderea unor medicamente de pe lista de compensate şi gratuite.

"În paralel, mergem şi cu evaluarea listei existente pentru excluderea unor produse. Aşa cum am spus, din acest an, în premieră, lista medicamentelor va rămâne deschisă, astfel încât vom putea introduce oricând medicamente noi şi totodată vom putea exclude acele produse care nu îşi mai dovedesc eficacitatea", a mai spus Bănicioiu.

Preşedintele ANMDM, Marius Savu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că un sfert dintre dosare sunt pentru patologia oncologică, dar există şi dosare pentru tratamentul hepatitei şi poliartritei reumatoide.

Marius Savu spunea, la începutul lunii august, că includerea pe lista de compensate a unor medicamente noi va ţine cont de recomandarea Comisiei Europene şi de evaluările făcute de institute din Marea Britanie, Franţa şi Germania, pentru prima dată putând fi introduse şi excluse anumite produse.

Savu preciza că evaluarea moleculelor noi, dar şi a celor existente ar putea fi gata la sfârşitul lunii august. Moleculele existente vor fi evaluate, conform procedurilor europene, pentru a se vedea dacă îşi mai justifică existenţa pe lista de compensate.

"Estimez că până la sfârşitul lunii august vom avea o schiţă a noii liste, după ce vom analiza dosarele depuse de producători. Subliniez, totodată, că noua metodologie de includere pe lista de compensate a unor noi molecule, cât şi evaluarea celor deja existente vor permite cu siguranţă o nouă abordare, mult mai flexibilă. Actualizarea perioadică a acestei liste, prin includerea de noi molecule şi exluderea acelora care nu-şi mai dovedesc eficienţa, este aşteptată de peste 20 de ani şi că este în folosul pacienţilor", spunea atunci Marius Savu.

Potrivit preşedintelui ANMDM, va fi făcută o analiză de dosar la fiecare medicament în parte.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a aprobat, în 23 iulie, ordinul privind criteriile în baza cărora va putea fi actualizată lista de medicamente compensate şi gratuite, respectiv includerea, extinderea indicaţiilor sau excluderea unor tratamente.

Bănicioiu spunea că metodologia de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, şi anume actualizarea periodică a listei de compensate şi gratuite, în beneficiul pacienţilor.

Ministrul Sănătăţii şi preşedintele ANMDM au estimat că noua listă de medicamente compensate ar putea fi gata în toamna acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici