EXCLUSIV: ISU Bucureşti-Ilfov a primit SPONSORIZĂRI de peste 900.000 de lei, în trei ani. Lista principalilor sponsori

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a primit sponsorizări în valoare de 909.876 de lei în perioada 2012 - 2014, de la 13 firme, potrivit unui răspuns oficial al instituţiei la solicitarea MEDIAFAX, în publicaţia proprie a instituţiei fiind listaţi peste 60 de sponsori.

Share pe Facebook 3928 afişări

EXCLUSIV: ISU Bucureşti-Ilfov a primit SPONSORIZĂRI de peste 900.000 de lei, în trei ani (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

În revista editată de ISU Bucureşti-Ilfov, "Dealul Spirii", care apare trimestrial, sunt enumeraţi sponsorii instituţiei. În doar trei numere, nr. 1 din 2012, nr. 8 şi nr 9 din 2014, apar 61 de societăţi comerciale şi instituţii. Printre acestea se numără mari centre comerciale, trusturi TV, bănci, hoteluri şi firme de construcţii.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au precizat că, în perioada 2012 - 2014, instituţia a primit sponsorizări în valoare de 909.876 de lei de la 13 firme, care nu au fost însă nominalizate.

Conform răspunsului transmis MEDIAFAX, sponsorizările au constat în autoturisme, bunuri de resort tehnic, echipamente transmisie video, bunuri de natură IT şi bunuri de natură cazarmare.

Prezentăm lista completă cu firmele şi instituţiile menţionate în cele trei numere din revista "Dealul Spirii":

Revista 1 din 2012

1. SC Pro Tv S.A
2. SC Bog’Art SRL
3. Unirea Shopping Center
4. SC Dragonul Roşu SA
5. Asociaţia Dedeman
6. SC Bricostore România
7. SC Asigurarea Românească ASIROM
8. SC Vienna Insurance Group SA
9. SC Niro Investment SA
10. Realitatea Tv
11. Romania TV

Revista 8 2014

1.Primăria Generală a Municipiului Bucureşti
2. Fundaţia pentru Smurd
3. SC Strabag Srl
4. SC Apa Nova Bucureşti SA
5. Concelex SRL
6. Euro Comact Art Srl
7. Romconsulting International System
8. SC Bog Art Srl
9. Coral Construct Srl
10. Argo-Rom Plastics SA
11. Băneasa Developments SRL
12. Raiffeisen Bank SA
13. SC CTDI SRL
14. Anchor Crup
15. Titan Shopping Center
16. Monorom Construct SRL
17. SC Profi Rom Food SRL
18. Euro Construct Trading ‘98
19. Fortuna SA
20. Ro Naturstein SRL
21. Romtelerova SRL
22. Plaza Hotels SRL
23. Metal inox Import Export SRL
24. Avitech

Revista 9 din 2014

1.Primăria Generală a Municipiului Bucureşti
2. Fundaţia pentru SMURD
3. SC Strabag SRL
4. SC Apa Nova Bucureşti SA
5. Concelex SRL
6. Elcyrom Realty Developmenet
7. Sc Bog Art SRL
8. MHS Motors
9. SC INTERMED CONSULTING & Management SRL
10. SC Magheru Property Investment SRL
11. JT International (România) SRL
12. Euro Compact Art Srl
13. Sc Argo Rom Plastics SA
14. Titan Shopping Center SRL
15. SC Niro Investment SA
16. Med Life SA
17. SC International Bussines Center Modern SRL
18. Ro Naturstein SRL
19. Alistar Security
20. SC Banc Post SA
21. SC Kaufland România
22. Romconsulting Internationl System
23. Romtelerova
24. Conect Bussines Park
25. Victoria Invest
26. Raid Promotion SRL

Conform ISU Bucureşti-Ilfov, din lista prezentată 19 firme au primit autorizaţii de la pompieri în perioada 2012-2014. Totodată, 13 firme au fost controlate şi au primit 24 de sancţiuni contravenţionale.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi inspectoratele din subordine au primit sponsorizări totale în bunuri de peste 2.024.000 de lei anul trecut, potrivit situaţiei făcute publice pe site-ul instituţiei

Practica IGSU şi a inspectoratelor din subordine de a primi sponsorizări inclusiv de la firme pe care trebuie să le controleze pentru a se asigura că respectă normele de siguranţă la incendiu a fost dezbătută în public după incendiul din 30 octombrie de la clubul Colectiv din Capitală. Clubul funcţiona fără aviz de la ISU Bucureşti-Ilfov şi nu fusese luat în evidenţă, deşi angajaţi ai inspectoratului fuseseră în control la acest local.

În urma incendiului din clubul Colectiv, în care 63 de persoane şi-au pierdut viaţa, ancheta procurorilor militari din Direcţia Naţională Anticorupţie care i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţerii de la ISU Bucureşti-Ilfov ce au făcut controale în Colectiv, a relevat o practică a sponsorizărilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă de către firmele controlate.

În opinia magistraţilor, "este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (...) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinând acestei instituţii masiv sponsorizate şi eventual sancţionat drastic de aceştia".

De asemenea, anchetatorii au arătat că există o "practică încetăţenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi, practică existentă la scară largă la diferite instituţii de control", care "nu poate să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi inculpaţi la toate palierele, unii dintre aceştia susţinând cu seninătate că nu au avut cunoştinţă de faptele celor doi, că nu au fost informaţi, (...) alţii cerând note explicative".

În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, vrea să schimbe modalitatea prin care se pot face donaţii sau sponsorizări în MAI, proiectul de ordin de ministru fiind în dezbatere publică din 24 decembrie 2015.

Principalele modificări propuse vizează transparentizarea contractelor de sponsorizare şi publicarea acestora pe site-ul instituţiei, prin ordinul de ministru fiind reglementată şi situaţiile conflictelor de interes. În proiectul de ordin de ministru se arată că în situaţia în care donaţiile afectează independenţa şi imparţialitatea în luarea deciziilor ori îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor care revin personalului MAI, acestea nu pot fi acceptate.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
POMPIERI ,
SPONSORIZARI ,
AUTORIZATII ,
bucuresti ,
ilfov ,
sponsori
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.