EXCLUSIV Sesizare la CNATDCU şi dosar la Parchetul General pentru doctoratul şefului IPJ Hunedoara

Un fost poliţist din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Hunedoara îl acuză pe şeful instituţiei, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru, că şi-a plagiat teza de doctorat, sesizarea acestuia la CNATDCU neputând fi soluţionată întrucât teza este probă într-un dosar al Parchetului General.

4710 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Sesizare la CNATDCU şi dosar la Parchetul General pentru doctoratul şefului IPJ Hunedoara

EXCLUSIV Sesizare la CNATDCU şi dosar la Parchetul General pentru doctoratul şefului IPJ Hunedoara

Şeful IPJ Prahova, Liviu Dumitru, susţine că nu are cunoştinţă despre vreo cercetarea privind lucrarea sa de doctorat, precizările fiind făcute pentru MEDIAFAX după ce un fost subaltern l-a acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat, sesizarea fiind transmisă la CNATDCU şi la Parchetul General.

"Teza de doctorat elaborată de mine sub îndrumarea prof. dr. Costică Voicu în cadrul Şcolii doctorale din cadrul Academiei de Politţe "Alexandru Ioan Cuza" are titlul "Managementul cercetării infracţiunilor în domeniul pieţelor de capital", a fost susţinută public la 7.02.2014 şi respectă în totalitate normele de redactare impuse unei astfel de lucrări. Verificarea valorii ştiinţifice a unei astfel de lucrări este dată, din considerente legate de pregătire de specialitate, unei structuri a cărei competenţă este recunoscută legislativ, orice speculaţie contrară fiind făcută din alte considerente decât aflarea adevărului. În prezent nu am cunoştinţă de vreo cercetare declanşată cu privire la lucrarea mea de doctorat, iar dacă aceasta există nu poate decât sa lămurească valoarea ei incontestabilă şi va da posibilitatea angajării răspunderii celor care au fabricat afirmaţii calomnioase", susţine Liviu Dumitru într-un punct de vedere transmis agenţiei de presă MEDIAFX.

Sesizare la CNATDCU şi dosar la Parchetul General pentru doctoratul şefului IPJ Hunedoara

Şeful IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru, a obţinut titlul de doctor în anul 2014, la Academia Naţională de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", prin lucrarea cu tema <<Managementul investigării fraudelor în domeniu pieţelor de capital>>, sub coordonarea profesorului Costică Voicu. Un fost subordonat al şefului IPJ Hunedoara, fostul poliţist Claudiu Ionescu, susţine că a identificat elemente de plagiat în lucrarea de doctorat şi a depus, în 17 noiembrie, o sesizare la Ministerul Educaţiei. Sesizarea acestuia a fost redirecţionată de cei de la minister la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În plângerea înaintată CNATDCU, bărbatul susţine că a identificat "similitudini şi texte identice" cu teza de doctorat a unui alt poliţist, Alexandru Moraru, susţinută în anul 2009 la Academia Naţională de Poliţie, cu tema <<Specificul managementului pentru combaterea criminalităţii din sistemul bancar>>, coordonată tot de profesorul Costică Voicu.

"Analizarea capitolul IV cu titlul << Managementul investigării fraudelor in domeniul pietei de capital>> din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel din anul 2014, am constat suspiciunea de plagiat folosindu-se metoda copy-paste, fără consemnarea sursei a unui numar de 89 rânduri, identice cu pasaje identificate in teza de doctorat a domnului Moraru Alexandru, susţinută in anul 2009, la Academia de Politie, "Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti, cu tema << Specificul managementului pentru combaterea criminalităţii din sistemul bancar>> capitolul V-rezumat. Solicit analizarea capitolelor II si III, din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel, întrucât nu dispun de mijloacele şi resursele necesare. De asemenea solicit analizarea întregii teze de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel pentru a se stabili existenţa/inexistenţa vreunui plagiat.", se arată în sesizarea înaintată CNATDCU.

În plângere, bărbatul declară că şi la Capitolul I <<Organizarea şi funcţionarea pieţei de capital>> ar exista un număr de 11 pagini pe care şeful IPJ Hunedoara le-ar fi copiat de pe mai multe site-uri.

"Din analizarea Capitolul I cu titlul << Organizarea si funcţionarea pietei de capital>> din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel, am constat suspiciunea de plagiat folosindu-se metoda copy-paste, fără consemnarea sursei a unui număr de 416 rânduri, totalizând circa 11 pagini, din totalul de 48 de pagini cât reprezintă acest capitol.", se notează în plângere.

Fostul poliţist a ataşat la sesizare şi pasajele care ar fi fost plagiate, dar şi extrase cu locurile de unde le-ar fi luat.

Pe data de 9 decembrie, acesta a primit răspuns din partea ministerului prin care se notează că verificarea CNATDCU pentru teza şefului IPJ Hunedoara nu poate fi finalizată întrucât dosarul de doctorat, în format original, se află ca probă la un dosar penal la Parchetul General.

"Urmare a adresei Dvs. nr.2988/17.11.2016, prin care transmiteţi CNATDCU sesizarea referitoare la teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel, susţinută la Academia de Poliţie <<Alexandru Ioan Cuza>>, din Bucureşti, vă comunicăm cele ce urmează. Dosarul de doctorat al domnului Dumitru Liviu Gabriel face obiectul investigaţiei efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică în cauza nr. 329/P/2016. Întrucât dosarul de doctorat, în format original, a fost predat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării urmăririi penale, CNATDCU nu poate demara procedura de analizare a sesizării respective", se arată în răspuns.

Ulterior publicării materialului, reprezentanţii Academiei Naţionale de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» au comunicat agenţiei MEDIAFAX că nu a fost vorba de o sesizare a instituţiei de învăţământ, că Parchetul General a fost cel care a solicitat dosarul de doctorat şi teza de doctorat a lui Liviu Gabriel Dumitru.

Din martie 2012, Liviu Gabriel Dumitru conduce Asociaţia <<Clubul Inspectorilor Şefi din Poliţia Română>>. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Poliţiei Române, comisarul şef conduce Poliţia Judeţeană Hunedoara din iunie 2008.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici