Exerciţiul româno-american din Cluj: Piloţii români vor zbura pe şase avioane F-16

Piloţii români vor zbura pe avioane de vânătoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române, în cadrul exerciţiului comun "Dacian Viper 2014", care a început, joi, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj.

178 afișări
Imaginea articolului Exerciţiul româno-american din Cluj: Piloţii români vor zbura pe şase avioane F-16

Exerciţiul româno-american din Cluj: Piloţii români vor zbura pe şase avioane F-16 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Comandantul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, comandor Marian Petruş, a declarat, joi, la ceremonia de deschidere a exerciţiului, care se va desfăşura între 10-17 aprilie, că vor fi executate atât misiuni în poligoanele armatei, cât şi misiuni de poliţie aeriană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Executăm atât misiuni în poligoanele armatei, cât şi misiuni specifice de poliţie aeriană. Exerciţiul este planificat încă de anul trecut, iar la el participă peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic şi aproximativ 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aviano din Italia. Un obiectiv important este ca piloţii tineri pe care îi avem în baza de la Câmpia Turzii să înveţe procedurile şi să piloteze, în comun, cu cei americani, avioane F-16, cu dublă comandă, în timp ce piloţii americani se vor antrena pe avioanele noastre MiG 21 LanceR. Vor fi cam 8-10 piloţi români care vor zbura pe avioanele americane şi toţi atâţia americani care vor pilota aeronavele noastre", a spus Petruş.

La rândul său, colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, a declarat că americanii au adus la Câmpia Turzii un număr de şase avioane de vânătoare F-16.

"Exerciţiul a fost planificat cu un an în urmă şi este un antrenament normal în cadrul NATO. Ne bucurăm să fim la Câmpia Turzii şi să ne pregătim împreună cu prietenii noştri români în creşterea inter-operabilităţii. Este un exerciţiu în care vor avea loc misiuni de interceptare la care participă avioanele MiG 21 LanceR şi F-16", a spus Austin, care a menţionat că este bucuros că va avea ocazia să zboare cu un avion de tip MiG 21 LanceR care este "unul foarte bun".

Directorul exerciţiului, Adrian Motorca, a arătat şi el că scopul manifestării este ca piloţii români şi americani să se pregătească în condiţii şi tehnici supuse armatelor din cadrul NATO.

"Vrem să creştem nivelul de antrenament al piloţilor români şi vom executa exerciţii de interceptare aeriană, luptă aeriană. Sunt planificate două valuri de zbor în fiecare zi. Nu vor fi trageri reale, ci trageri simulate", a spus Motorca.

"Dacian Viper", care este la a patra ediţie, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

Duminică, ministrul român al Apărării, Mircea Duşă, declara că mai multe avioane americane F-16 vor veni în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici