Expo Shanghai 2010: 500.000 de vizitatori, în prima zi a expoziţiei

Aproximativ 500.000 de persoane au vizitat, sâmbătă, expoziţia mondială de la Shanghai, în prima zi de la deschidere, la pavilionul României înregistrându-se câteva mii de vizitatori, care s-au declarat încântaţi mai ales de dansurile maramureşene la care au asistat.

109 afișări
Imaginea articolului Expo Shanghai 2010: 500.000 de vizitatori, în prima zi a expoziţiei

Expo Shanghai 2010: 500.000 de vizitatori, în prima zi a expoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizatorii au estimat numărul de vizitatori din prima zi la 500.000.

De altfel, la toate pavilioanele s-au format cozi de sute de persoane care au avut nevoie de mai multe ore pentru a le putea vizita.

La pavilionul României, cu jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei oficiale de deschidere era o coadă de aproximativ 300 de persoane care aşteptau ca "Mărul Verde" să-şi deschidă porţile.

Tineri şi vârstnici, chinezii au aşteptat calmi la coadă pentru a putea intra să viziteze pavilionul românesc, Greenopolis.

Unul dintre vizitatori, printre puţinii cunoscători de limbă engleză, a spus că nu ştie nimic despre România, dar că, din punctul său de vedere, vizita la pavilion este echivalentă cu o vizită în ţara propriu-zisă. "Nu avem ocazia să vizităm alte state prea des. Ne place aşadar să vedem cum ar fi şi, cine ştie, poate că vom veni în România", a spus tânărul, student la Fizică.

Pe toată durata zilei, pavilionul românesc a fost vizitat de câteva mii de oameni, potrivit estimărilor.

Invitaţii la ceremonia oficială de deschidere a pavilionului, găzduită de comisarul expoziţiei, subsecretarul de stat Ferdinand Nagy, au urmărit o scurtă demonstraţie de cântece şi dansuri populare, susţinută de formaţia Crişana, au vizitat muzeul şi au participat la o degustare de preparate culinare româneşti, la restaurantul "Maria".

Vizitatorii s-au declarat încântaţi de dansurile maramureşene, aplaudând de la început până la sfârşit.

De altfel, folclorul reprezintă unul dintre aspectele pe care organizatorii au pus mult accent.

Pe lângă spectacolele de muzică populară, vizitatorii pavilionului Greenopolis pot vedea, pe ecranele LCD, imagini din România. Touch-screen-urile de la etaj, cu detalii despre România, funcţionează însă destul de dificil.

Pavilionul României mai are câteva mici probleme, respectiv lipsa coşurilor de gunoi şi a unor materiale de promovare pe care vizitatorii să le poată lua acasă.

Pavilionul României la Expo 2010, o construcţie în formă de măr din care s-a tăiat o felie, cuprinde săli de expoziţie, ecrane multimedia, o sală de conferinţe, o scenă în jurul căreia pot sta 2.500 de spectatori şi un restaurant cu specific românesc.

Întins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, pavilionul României se învecinează cu cele ale Rusiei, Croaţiei şi Olandei, fiind situat în "zona europeană" a expoziţiei.

Mărul verde românesc este cotat, într-un top neoficial, între primele zece dintre cele aproape 200 de pavilioane de la Expo Shanghai.

Organizatorii speră să poată păstra construcţia şi după închiderea expoziţiei şi să o folosească pentru promovarea României în China. De altfel, mai multe ţări prezente la expoziţie doresc ca, şi după încheierea acesteia, să fie păstrate pavilioanele, dar autorităţile chineze nu au oferit până în prezent niciun răspuns oficial.

Expo 2010 se va desfăşura pe durata a 184 de zile.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Shanghai, Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici