Facilităţile pentru bonuri fiscale şi reabilitarea casei, acordate din trimestrul IV sau 2011

Proiectul privind returnarea de către stat a unei sume de bani către consumatori în schimbul bonurilor fiscale şi acordarea de deduceri fiscale pentru lucrări de reabilitare a locuinţelor va fi finalizat la începutul lunii septembrie şi aplicat din trimestrul IV al anului sau începând cu anul viitor.

92 afișări
Imaginea articolului Facilităţile pentru bonuri fiscale şi reabilitarea casei, acordate din trimestrul IV sau 2011

Facilităţile pentru bonuri fiscale şi reabilitarea casei, acordate din trimestrul IV sau 2011 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În prezent, proiectul de act normativ prin care vor fi introduse aceste facilităţi se află în lucru la Ministerul Finanţelor.

"Obiectivul meu este ca actul normativ să intre în vigoare din trimestrul IV al anului 2010 sau cel târziu la 1 ianuarie 2011", a declarat, duminică seara, premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.

El a apreciat că aceste facilităţi destinate cumpărătorilor vor contribui la combaterea "micii evaziuni fiscale".

Cumpărătorii de bunuri şi servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiţi, în schimbul bonurilor fiscale, şi vor beneficia de deduceri fiscale pentru lucrări de reabilitare a locuinţelor, plafoanele anuale în funcţie de care vor fi calculate aceste facilităţi urmând să fie decise de Guvern.

Facilităţile au fost anunţate, sâmbătă, de premierul Emil Boc, care a apreciat că astfel poate fi contracarată evaziunea fiscală.

În cazul bonurilor fiscale, premierul a precizat că Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului, ca o metodă de combatere a evaziunii fiscale.

Garda Financiară a anunţat duminică faptul că a suspendat, în primul semestru, activitatea comercială a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice şi pentru neemiterea bonurilor fiscale, număr aproape dublu faţă de cel al agenţilor economici suspendaţi, din aceleaşi motive, în ianuarie - iunie 2009.

Neemiterea bonului fiscal este contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 8.000 de lei şi 40.000 de lei, atrăgând şi suspendarea activităţii firmei în cauză pentru trei luni.

Preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, vineri, că magazinele de proximitate nu mai dau bonuri fiscale şi au început să se aprovioneze de pe piaţa neagră, după majorarea TVA de la 19% la 24%.

Agricultorii au atenţionat, după ce Guvernul a majorat TVA, că decizia duce la scumpirea produselor, anulează măsurile de combatere a evaziunii fiscale şi favorizează piaţa neagră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici