Fenechiu: Trebuie analizat cum doreşte Guvernul să modifice legea privind plata CAS

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, vineri, că măsura propusă de Guvern privind ridicarea excepţiei de la plata CAS a veniturilor realizate din drepturi de autor trebuie discutată în Parlament, apreciind că jurnaliştii şi editorialiştii ar trebui să fie plătiţi pentru drepturi de autor.

52 afișări
Imaginea articolului Fenechiu: Trebuie analizat cum doreşte Guvernul să modifice legea privind plata CAS

Fenechiu: Trebuie analizat cum doreşte Guvernul să modifice legea privind plata CAS (Imagine: Liviu Chirică/MediafaxFoto)

Întrebat cum comentează intenţia Guvernului de a ridica excepţia de la plata CAS a veniturilor obţinute din drepturi de autor şi convenţii civile, Relu Fenechiu a menţionat că "ar trebui analizat foarte clar cum doreşte să modifice această lege".

"Nu putem să avem o abordare generală a acestei situaţii. Cred că ar trebui prevăzut în lege mult mai clar până unde se poate merge cu salarizarea pe drepturi de autor. Dacă această salarizare înseamnă efectiv plata unor servicii care înseamnă exclusiv drepturi de autor, atunci e în regulă. Dar dacă ne gândim la faptul că unele companii folosesc acest subterfugiu legislativ pentru a plăti, fără plata taxelor, mulţi angajaţi, atunci e o discuţie care poate avea loc", a declarat Fenechiu, pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că trebuie făcute nişte precizări suplimentare în lege pentru înlăturarea evaziunii fiscale.

"Cred totuşi că ar trebui făcute nişte precizări suplimentare în prezenta lege. De ce? Pentru că nu trebuie să existe în România şmecheri şi oameni corecţi. Din nefericire, de plata sub forma drepturilor de autor nu beneficiază doar acei oameni care ar trebui să beneficieze: jurnalişti, oameni care scriu editoriale, oameni care îşi pun mintea la contribuţie pentru a putea fi consideraţi autori, şi beneficiază şi alţii care nu fac decât evaziune fiscală", a spus Fenechiu.

Întrebat care e poziţia PNL în cazul în care Executivul doreşte să rezolve singur problema şi să ridice excepţia plăţii CAS în cazul drepturilor de autor şi al veniturilor din convenţii, liberalul a menţionat că această măsură nu este corectă.

"Nu este corect. Această modificare ar trebui să treacă prin Parlament. Cred că Guvernul acesta este incapabil să găsească soluţii corecte de mărire a cuantumului de bani colectaţi la buget şi atunci vine cu astfel de soluţii făcute pe picior, la fel ca şi Legea pensiilor sau Legea impozitului forfetar. O astfel de lege făcută pe picior s-ar putea să lovească chiar acolo unde nu ar trebui să lovească, şi anume în autorii adevăraţi, care ar trebui să fie plătiţi ca şi autori", a afirmat Fenechiu.

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici