EXCLUSIV: Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

64 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii

EXCLUSIV: Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru drepturi de autor şi convenţii (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Alte măsuri analizate de Guvern sunt integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii profesionale, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi "reintegrarea profesională a celor apţi de muncă", modificarea procedurii de stabilire şi calcul a valorii punctului de pensie, plata pensiilor de invaliditate şi urmaş din Fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în cazul drepturilor rezultate din astfel de accidente.

Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Documentul, semnat de ministrul Muncii, relevă că în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, organizaţiilor de pensionari şi Consiliului Legislativ, precum şi în urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate şi înregistrate modificări la proiectul de lege.

"Astfel, din dorinţa îmbunătăţirii conţinutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma înaintată Parlamentului în vederea asumării de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contribuţiei de asigurări sociale; Descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi reintegrarea profesională a celor apţi de muncă; Integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat ce funcţionează în cadrul cultelor recunoscute prin lege, în baza principiului obligativităţii", se arată în documentul guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Documentul prevede şi "plafonarea bazei lunare de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale la 5 salarii medii brute", revenindu-se astfel la sistemul din urmă cu trei ani.

Legislaţia în vigoare stabileşte că baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale este constituită din venitul brut realizat lunar sau salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.

Prevederea a fost stabilită de Guvern în 2007, odată cu abrogarea articolului care stabilea la acea dată că baza de calcul nu poate depăşi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei.

Sursele citate au arătat că toate aceste prevederi au fost deja analizate la nivelul Guvernului, dar urmează să mai fie discutate între Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că discuţiile asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii vor începe imediat după adoptarea de către Parlament a bugetului pe 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici