Florin Popescu: Justiţia să-şi facă treaba, dar eu nu sunt un pericol public

Fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, deputatul PMP Florin Popescu, a venit, luni, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care discută cererea de încuviinţare a arestării preventive a acestuia, el precizând că Justiţia trebuie să-şi facă treaba, dar că el nu este un pericol public.

303 afișări
Imaginea articolului Florin Popescu: Justiţia să-şi facă treaba, dar eu nu sunt un pericol public

Florin Popescu: Justiţia să-şi facă treaba, dar eu nu sunt un pericol public (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Întrebat dacă şi-a consultat dosarul, Popescu a răspuns: "Da, evident, şi consider în continuare că Justiţia trebuie să-şi facă treaba, dar eu nu sunt un pericol public".

El a spus că le va cere deputaţilor să voteze cum cred de cuviinţă în cazul arestării sale preventive.

Întrebat dacă le va cere deputaţilor să voteze împotriva arestării preventive, Popescu a răspuns: "Eu le voi cere parlamentarilor să-şi facă datoria, atât, cum consideră dânşii de cuviinţă".

Popescu a evitat să facă declaraţii cu privire la dosarul său şi la acuzaţiile care i se aduc de către procurori.

"Nu vreau să vorbesc despre dosar, vreau să vorbesc despre faptul dacă sunt un pericol public, iar dumneavoastră, care de doi ani de zile mă invitaţi la emisuni tv, sunteţi cei mai buni avocaţi ai faptului că eu nu sunt un pericol public, că dacă eram pericol public probabil că nu mă mai chemaţi la emisiuni tv", le-a mai spus Popescu jurnaliştilor.

Deputaţii din Comisia juridică se vor pronunţa, luni, asupra scrisorii ministrului Justiţiei privind cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Ciprian Nica, vicepreşedinte al comisiei, arătând că Popescu va fi audiat.

Comisia juridică a Camerei trebuie să elaboreze un raport în acest caz până luni, a stabilit Biroul permanent al Camerei după primirea scrisorii ministrului Justiţiei.

După ce acest raport al comisiei va fi trimis Biroului Permanent al Camerei, conducerea Camerei trebuie să convoace plenul în cinci zile lucrătoare pentru a se pronunţa în cazul lui Florin Popescu.

Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat, joi, că plenul Camerei ar trebui să se pronunţe în acest caz până pe 7 mai.

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu a ajuns joi la Camera Deputaţilor, solicitarea fiind trimisă în cursul dimineţii de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Procurorul general Tiberiu Niţu i-a transmis, miercuri, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu - acuzat că ar fi cerut mită în campania electorală din 2012.

"În temeiul art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi art. 195 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor republicat, în temeiul art. II din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 7/2011, raportat la prevederile art. 202 Cod procedură penală, şi existând cazul prevăzut de art. 223 alin. 2, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Popescu Florin-Aurelian pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz", informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Demersul vine după ce DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, în dosarul în care acesta este acuzat că a cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, în valoare de peste 400.000 lei, pentru a le da cetăţenilor în campania electorală din iunie 2012.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Aurelian Popescu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că, în cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012", a arătat DNA, în cererea transmisă procurorului general.

Deputatul Florin Popescu a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că procurorii îl acuză de fapte de corupţie, respectiv că ar fi cerut de la o firmă din Dâmboviţa, în campania electorală din 2012, saci cu produse agricole, el precizând că, "oricum, acestea nu sunt droguri".

"În primul rând, vreau să mulţumesc celor de aici, de la DNA, pentru că au fost foarte corecţi, mi-au spus toate articolele din lege pe care le-aş fi încălcat şi mi-au pus la dispoziţie dosarul în termenul legal. Mi-au adus la cunoştinţă învinuirile, faptul că am avut o legătură acum doi ani de zile, în 2012, cu o firmă de pe raza judeţului Dâmboviţa şi că aş fi solicitat, în prima funcţie pe care am avut-o, anumite produse agricole, pe care să le folosesc în campania electorală", a spus deputatul Florin Popescu.

Deputatul a precizat că le-a cerut procurorilor un termen de câteva zile în care să discute cu avocaţii, după care va reveni la DNA pentru a-şi expune punctul de vedere.

Întrebat despre câţi saci de produse a fost vorba, ce produse erau şi în ce scop le-a folosit, Florin Popescu nu a dorit să comenteze, dar a arătat că nu are nimic de ascuns, că este la dispoziţia justiţiei şi că "oricum nu sunt droguri".

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Astfel, din probele administrate rezultă că infracţiunea ce ar fi fost săvârşită de Florin Popescu este sancţionată de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici