Foşti directori Electrica, urmăriţi penal pentru achiziţii nejustificate de echipamente de lucru

Un număr de trei foşti directori din cadrul Electrica sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie pentru că, între 2004 şi 2005, au fost cumpărate echipamente de protecţie şi echipamente de lucru de la un singur furnizor în cantităţi nejustificat de mari şi la preţuri supraevaluate, conform DNA.

1051 afișări
Imaginea articolului Foşti directori Electrica, urmăriţi penal pentru achiziţii nejustificate de echipamente de lucru

Foşti directori Electrica, urmăriţi penal pentru achiziţii nejustificate de echipamente de lucru (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX că au început urmărirea penală pe numele lui Nicolare Coroiu, director general al SC Electrica SA, la data faptelor, Constantin Chivulescu, fost director al Direcţiei Finanţe Patrimoniu al SC Electrica SA, şi Constantin Oprea, la data faptelor director general al SC Electrica Serv SA, structură desprinsa din Electrica SA ca urmare a reorganizării. Toţi cei trei sunt suspectaţi de anchetatori de abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au mai început urmărirea penală şi faţă de nouă alte persoane, care au avut funcţii în cadrul Sucursalelor de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova şi Muntenia Nord, ei fiind suspectaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Este vorba despre Petru Andronache, Paula Livinţ, Vasile Adam, Sorin Popescu, Mihai Săraru, Nicolae Rotărescu, Sorin-Paul Iliescu, Nicuşor Bolboacă şi Ionela Dolea.

Potrivit anchetatorilor, în urma faptelor săvârşite de cele 12 persoane, Electrica SA şi Electrica Serv SA au fost prejudiciate cu peste 1,6 milioane de euro.

"În perioada august 2004 – februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcţiei Finanţe Patrimoniu, a dispus funcţionarilor subordonaţi, efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 şi a regulamentelor interne", conform DNA.

Sursa citată arată că fost încheiate 77 de contracte, pentru cumpărarea de produse la preţuri supraevaluate, şi au fost semnate 48 de ordine de plată către firma avantajată de funcţionari, respectiv Tech Safety SA. Firma Servicii Energetice Moldova, în calitate de succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA, a fost astfel prejudiciată cu circa 1,4 milioane de euro.

De asemenea, în martie 2005, cei doi directori din cadrul Electrica au mai dispus achiziţii de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru de la aceeaşi firmă, fără a exista necesitatea cumpărării lor, Electrica Serv SA fiind prejudiciată de această dată cu peste 250.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici