Fostul diplomat Silviu Ionescu rămâne în arest

Fostul însărcinat cu afaceri Silviu Ionescu rămâne în arest, după ce instanţa Judecătoriei Sectorului 3 a respins cererea lui de eliberare provizorie sub control judiciar în dosarul privind accidentul din decembrie 2009.

25 afișări
Imaginea articolului Fostul diplomat Silviu Ionescu rămâne în arest

Fostul diplomat Silviu Ionescu rămâne în arest (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Această cerere a fost discutată marţi.

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoria Sectorului 3 a stabilit ca în 17 august să verifice legalitatea măsurii arestului preventiv în cazul lui Ionescu, dezbaterile pe fond continuând în 6 octombrie.

Silviu Ionescu a declarat, marţi, la Judecătoria Sectorului 3, că dosarul privind accidentul din decembrie 2009 este o a doua tentativă a statului Singapore de a-l denigra, anterior fiindu-i înscenat un alt accident de maşină cu părăsirea locului faptei. Ionescu a spus că la acel moment a fost exonerat de acuzaţii, dar doar după ce ambasadorul Braziliei din Singapore i-ar fi amintit că, la ora producerii acelui accident el s-ar fi aflat la o întrunire alături de alţi 80 de ambasadori.

El a susţinut că aceste acuzaţii ar fi consecinţa faptului că, în timpul şederii în Singapore, şi-ar fi manifestat public, de mai multe ori, dezacordul cu privire la unele măsuri ale administraţiei singaporeze care, în opinia sa, ar fi fost dăunătoare atât pentru Singapore, cât şi pentru alte state vecine, refuzând să facă alte precizări motivând caracterul secret al acestor informaţii.

Ionescu a criticat unele acte ale procurorilor din timpul anchetei, spunând că probele sunt false şi nelegale, dar şi ancheta de la Singapore.

Silviu Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care îl acuză de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că, în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Ionescu a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând maşina într-o zonă industrială a oraşului Singapore, potrivit procurorilor.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României, după orele 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ministerul Afacerilor Externe s-a constituit parte civilă în procesul lui Silviu Ionescu, cu o sumă pe care a comunicat că o va preciza ulterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici