Fostul primar din Agigea, condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Fostul primar al comunei constănţene Agigea Ion Ioniţă a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie, printre care deturnare de fonduri şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

273 afișări
Imaginea articolului Fostul primar din Agigea, condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Fostul primar din Agigea, condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie (Imagine: Shutterstock)

Magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat marţi pe fostul primar al comunei Agigea Ion Ioniţă la nouă ani de închisoare cu executare, pentru un prejudiciu de peste două milioane de euro adus Consiliului Local şi unor persoane fizice.

Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, fostul primar este acuzat că în anul 2002 a dispus scoaterea din domeniul privat al localităţii a unei suprafeţe de teren de peste 31 de hectare, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local în acest sens. Oficial, terenul urma să acopere cererile formulate de mai multe persoane ce solicitau reconstituirea dreptului de proprietate, însă intenţia reală a lui Ioniţă a fost ca o parte din această suprafaţă să ajungă în posesia unei persoane fizice - Ion Sandu, la un preţ derizoriu.

Astfel, el a contactat nouă persoane, majoritatea bătrâni şi bolnavi, şi le-a spus că terenurile pentru care solicitau reconstituirea dreptului de proprietate sunt situate într-o zonă neproductivă, la mari distanţe de localitate, astfel că valoarea lor de tranzacţionare era mică. De asemenea, le-a mai spus că, pentru a-i ajuta, le-ar putea găsi o persoană interesată de achiziţionarea terenului, condiţionând însă avizarea favorabilă a cererii de întocmirea unei procuri de reprezentare, pentru a se putea ocupa, personal, de întocmirea tuturor documentelor.

Având încredere în Ioniţă, raportat şi la poziţia sa în cadrul comunităţii, cele nouă persoane au acceptat şi au semnat contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor cu Ion Sandu şi cu alte persoane, deşi nu au cunoscut niciodată valoarea lor reală de circulaţie. În acest fel, Ion Sandu a achiziţionat 11,5 hectare de teren, la valoarea de 255 de milioane de lei vechi - aproximativ 10.000 de dolari. La câteva luni diferenţă, el a vândut opt hectare de teren către SC Selgross Cash & Carry SRL Braşov, cu 400.000 de dolari.

Prin aceste fapte s-a creat un prejudiciu de aproximativ 1.305.000 euro în dauna Consiliului Local Agigea şi a persoanelor fizice care solicitaseră reconstituirea dreptului de proprietate.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în perioada 2000 - 2004, Ioniţă a încheiat mai multe contracte de achiziţii publice, care se refereau între altele la amenajarea şi pietruirea unor drumuri publice din localitate, executarea de lucrări de tâmplărie pentru şcoli şi grădiniţe, reparaţii de faţade de blocuri, dotare cu materiale electrice, furnituri de birou, reparaţii, materiale tehnico-sanitare pentru curăţenie etc, fără să respecte dispoziţiile legale, şi a acceptat decontarea la plată a unor documente justificative false.

Totodată, el a ridicat mai multe sume de bani din casieria unităţii şi din contul deţinut la Trezoreria Constanţa pe care le-a folosit în interes personal, utilizând şi documente contabile falsificate la cererea sa de către mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei Agigea.

Prejudiciul adus astfel de Ion Ioniţă Consiliului Local al comunei Agigea a fost estimat la aproximativ 800.000 de euro.

În 2007, Ion Ioniţă a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru prejudiciarea cu peste două milioane de euro a Consiliului Local, în urma unor afaceri cu terenuri şi a încheierii unor contracte de achiziţii publice păgubitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici