Fostul primar din Reghin Nagy Andras şi alţi şapte angajaţi ai primăriei, trimişi în judecată

Fostul primar din Reghin Nagy Andras şi alţi şapte angajaţi ai primăriei au fost trimişi în judecată, pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, în cazul atribuirii unui contract pentru modernizarea iluminatului în oraş, prejudiciul adus instituţiei depăşind 700.000 de lei.

966 afișări
Imaginea articolului Fostul primar din Reghin Nagy Andras şi alţi şapte angajaţi ai primăriei, trimişi în judecată

Nagy Andras (Imagine: www.primariareghin.ro)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a fostului primar al municipiului Reghin Nagy Andras şi a Angelei Mariş, la data faptelor economist la primărie, pentru abuz în serviciu.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Ionel Rînja, Gavril Aszalos, Mircea Ungureanu, Ştefan Szoke, Rodica Cengher, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din Primăria Reghin, la data săvârşirii faptei, şi Ovidiu-Vasile Badiu, jurist la aceeaşi instituţie, la data faptei, pentru abuz în serviciu, în forma complicităţii.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 15 mai 2006, la iniţiativa lui Nagy Andras, pe atunci primar al municipiului Reghin, a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre privind aprobarea unei licitaţii publice deschise şi a documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru obiectivul "Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public existent din Reghin şi întreţinerea pe perioada de finanţare".

În 11 iulie 2006, Nagy Andras, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor, alături de ceilalţi inculpaţi, membri ai aceleiaşi comisii, după şedinţele de verificare a ofertelor, au întocmit şi semnat procesul-verbal de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică.

În urma analizării ofertelor, comisia a calculat punctajele obţinute de fiecare participant şi a hotărât adjudecarea respectivului contract de achiziţie publică de lucrări în favoarea unei asocieri mascate a două firme, contrar prevederilor din Documentaţia Pentru Elaborarea şi Prezentarea Ofertei (DEPO).

Respectivul contract a fost avizat şi semnat ulterior şi de Ovidiu-Vasile Badiu, în calitate de jurist al Primăriei Reghin, care a apreciat că nu există niciun fel de nereguli din punct de vedere juridic.

"În baza acestui contract, societatea comercială câştigătoare a licitaţiei a emis facturi fiscale lunare cu valori aferente ratelor, Primăria Reghin efectuând plăţi nedatorate în valoare de 702.821,22 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru instituţia publică şi în acelaşi timp un folos necuvenit pentru firma respectivă", arată procurorii anticorupţie.

Conform sursei citate, inculpaţii nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au analizat în profunzime documentele depuse de către ofertanţi, menţionând eronat în procesele-verbale încheiate cu acea ocazie că, unul dintre aceştia este o asociere de firme, fapt total neadevărat.

De asemenea, ei nu au analizat în întregime propunerea financiară a firmei câştigătoare a licitaţiei, în care era menţionat că ratele lunare se vor modifica anual cu rata inflaţiei (dar nu mai puţin de 5% pe an), propunere inclusă în contractul de execuţie a lucrărilor, contrar prevederilor din DEPO, unde era clar precizat că "Nu se acceptă actualizarea preţului contractului".

Totodată, ei nu au constatat erorile aritmetice din propunerea financiară a firmei câştigătoare a licitaţiei în care era menţionat că rata lunară este de 11.043 EUR +TVA, în loc de 7.081,34 EUR + TVA, motiv pentru care aveau dreptul să ceară corectarea lor, iar în caz de neacceptare de către ofertant, trebuiau să respingă oferta ca fiind necorespunzătoare, şi nu au constatat nici lipsa propunerii de contract aferent acestei achiziţii publice (conform prevederilor legale), dând astfel posibilitatea inculpaţilor care au semnat contractul de execuţie de lucrări să insereze în cuprinsul acestuia clauze interpretabile în favoarea executantului şi în defavoarea Primăriei Reghin, respectiv clauze contrare prevederilor din DEPO.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Nagy Andras, Ovidiu-Vasile Badiu, Ştefan Szoke, Mircea Ungureanu şi Ionel Rînja.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureş, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul primar Nagy Andras, precum şi Mircea Ungureanu, Ionel Rînja şi Gavril Aszalos au mai fost trimişi în judecată pentru fapte similare în aprilie 2009, iar Ovidiu-Vasile Badiu în decembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici