Fostul primar Mircia Gutău, condamnat pentru fapte de corupţie, va fi eliberat condiţionat

Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău, condamnat definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, va fi eliberat condiţionat, a decis, miercuri, Tribunalul Mehedinţi, care a menţinut o decizie a Judecătoriei Turnu Severin.

328 afișări
Imaginea articolului Fostul primar Mircia Gutău, condamnat pentru fapte de corupţie, va fi eliberat condiţionat

Fostul primar Mircia Gutău, condamnat pentru fapte de corupţie, va fi eliberat condiţionat

Tribunalul Mehedinţi a judecat, miercuri, recursul DNA împotriva deciziei date de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în 23 august, de a-l elibera condiţionat pe Mircia Gutău.

Astfel, Tribunalul Mehedinţi a respins recursul DNA, iar fostul primar va fi eliberat condiţionat după ce a executat două treimi din pedeapsă.

Mircia Gutău este încarcerat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, unde a fost transferat de la Colibaşi întrucât avea un proces pe rolul instanţelor din Mehedinţi.

În aceste condiţii, cererea de eliberare condiţionată a fost făcută la Judecătoria Turnu Severin, cea mai apropiată de locul de detenţie.

Din cei trei ani şi jumătate de închisoare, Gutău a executat 851 de zile de închisoare, din care în 159 a făcut muncă în penitenciar, fapt care a dus la micşorarea pedepsei, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinţi, Cosmin Sima.

Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv.

Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.

Mircia Gutău a fost preşedintele PDL Vâlcea, iar în iunie 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat de primar, cu 72 la sută din sufragii.

După arestarea lui Gutău pentru fapte de corupţie, funcţia de preşedinte al PDL Vâlcea a rămas vacantă pentru aproximativ zece luni. În decembrie 2010, senatorul Dorel Jurcan a fost ales preşedinte al PDL Vâlcea, obţinând 379 de voturi dintr-un total de 576 valabil exprimate.

În campania electorală pentru funcţia de lider al PDL Vâlcea, se înscriseseră trei democrat-liberali, însă secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, şi-a retras cadidatura în ultimul moment pentru a-l sprijini pe Jurcan, astfel că Romulus Bulacu a rămas doar contracandidat al lui Jurcan.

Prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, a emis, în 17 februarie 2010, un ordin prin care se constata vacantarea funcţiei de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea începând cu 27 ianuarie, după condamnarea definitivă a lui Mircia Gutău.

În 18 aprilie 2010, la aproape trei luni după condamnarea şi arestarea edilului Mircia Gutău, vâlcenii au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou primar, în competiţia pentru această funcţie fiind înscrişi opt candidaţi.

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea a fost ales în turul al doilea al alegerilor parţiale, dintre candidaţii PDL şi PSD, Romeo Rădulescu şi Remus Grigorescu, întrecerea fiind câştigată de Rădulescu.

Romeo Rădulescu a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului în cel de-al doilea mandat al lui Mircia Gutău, iar după arestarea acestuia a preluat interimar postul de primar.

În 15 februarie 2010, Mircia Gutău, care se afla la Penitenciarul Colibaşi, a fost declarat, în şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea, cetăţean de onoare al oraşului, cu 14 voturi "pentru" şi şapte abţineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici