Fostul senator PNL Iosif Secăşan, condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare

Fostul senator Iosif Secăşan a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare şi luare de mită, după ce i-ar fi cerut şefului Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin încadrarea în grad de invaliditate a unui pădurar.

719 afișări
Imaginea articolului Fostul senator PNL Iosif Secăşan, condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare

Fostul senator PNL Iosif Secăşan, condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare (Imagine: Senat)

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Timişoara, instanţă care a dispus şi aplicarea unui termen de încercare pe o perioadă de trei ani în cazul fostului senator PNL.

"Obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă 90 de zile, la Primăria Reşiţa", conform deciziei Curţii de Apel Timişoara în cazul lui Secăşan.

De asemenea, judecătorii au dispus ca fostului parlamentar să îi fie interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de cinci ani.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi medicul Sebastian Telbis, cel care a semnat decizia medicală în cazul pădurarului. El a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Magistraţii au dispus că Sebastian Telbis nu poate exercita, ca medic, o funcţie publică de conducere sau de execuţie, în structurile instituţiilor publice de asigurări sociale/de sănătate ale Statului Român, precum şi exerciţiul dreptului de a presta alte servicii profesionale, sub orice formă, către structurile instituţiilor publice de asigurări sociale/de sănătate, pe o perioadă de cinci ani. Totuşi, medicul poate lucra în domeniul privat.

Judecătorii au decis să îl condamne şi pe pădurarul care a obţinut, în mod ilegal, gradul de invaliditate. Astfel, Moza Iova a primit o pedeapsă tot de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Decizia în cazul lui Secăşan, Telbis şi Iova este definitivă.

Cei trei au fost trimişi în judecată în 18 aprilie 2014, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit rechizitoriului, la începutul anului 2014, Iova Moza, aflat în şomaj şi cu şanse reduse de a mai găsi un loc de muncă, ca urmare a unor afecţiuni medicale de natură cardiacă, a hotărât să se pensioneze medical. Ulterior, Iova a luat legătura cu Iosif Secăşan, care l-a îndrumat să-şi completeze dosarul medical, urmând ca împreună să meargă la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin.

Imediat după completarea dosarului medical, Moza, având discuţii şi cu alte persoane care au mai trecut prin situaţia sa şi ştiind că rezolvarea pensionării sale medicale "costă", a împrumutat 1.000 de lei de la un vecin. În 21 februarie 2014, el a venit în Reşiţa, pentru a se întâlni cu Iosif Secăşan. Acesta din urmă i-a precizat că, pentru soluţionarea pensionării sale medicale, va trebui să dea medicului Sebastian Telbis, într-un plic, 200 de euro, arătau procurorii.

"Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei în valută, respectiv două bancnote de 50 euro şi o bancnotă de 100 euro, pe care le-a introdus într-un plic cumpărat dintr-o librărie. Ulterior, cei doi s-au depasat, cu maşina personală a lui Iosif Secăşan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, în timp ce Iova Moza aştepta afară, pe hol, Iosif Secăşan l-a informat pe Sebastian Telbis că, la rugămintea unei terţe persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta în legătură cu pensionarea sa medicală. Ulterior, a fost invitat în cabinet şi Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de vârsta lui Iova Moza, împrejurare în care i-a precizat că sunt probleme cu cei 'de la Bucureşti întrucât se fac verificări în cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicală' ", potrivit anchetatorilor.

Ulterior, Iova Moza a ieşit din cabinet, nu înainte de a lăsa pe biroul lui Telbis dosarul său medical, între ale cărui coperte era şi plicul conţinând cu 200 de euro.

După circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou chemat în biroul medicului, fiindu-i precizat că problema pensionării sale medicale "se rezolvă", dar şi că, în situaţia în care va fi chemat la Bucureşti şi se vor face verificări amănunţite, există posibilitatea compromiterii pensionării sale pe caz de boală.

"Între timp, în cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secăşan, a verificat plicul conţinând cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru şi, după ce a constatat că totul este în regulă, i-a făcut un semn interlocutorului său. După ce inculpatul Iosif Secăşan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, rămânând singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiţi de la Iova Moza", mai arăta DNA.

Potrivit procurorilor, după câteva minute, Telbis a semnat şi parafat decizia medicală asupra capacităţii de muncă şi raportul de expertiză a capacităţii de muncă a lui Iova Moza, cel din urmă fiind astfel încadrat în gradul 3 de invaliditate.

Iosif Secăşan şi-a dat demisia din Senat în 8 aprilie 2014, arătând că este inculpat într-un dosar penal şi că nu doreşte să aducă prejudicii de imagine Senatului României şi PNL.

Doctorul Sebastian Telbis mai este urmărit penal pentru fapte similare într-un alt dosar. El este acuzat de procurorii de la Parchetul de pe lângă instanţa supremă că în perioada 3 februarie - 13 martie 2014, în calitate de medic în cadrul Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, a luat mită de la 187 de pacienţi sume cuprinse între 50 de lei şi 150 de euro. În schimbul banilor, a acordat sau a prelungit decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici