FOTO | Remorcher care sparge gheaţa pentru menţinerea condiţiilor de navigaţie iarna, lansat la apă. Ambarcaţiunea botezată „Farul” după nava care a salvat oraşul Galaţi de la catastrofă

Primul remorcher multifuncţional realizat după 1990 de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a fost lansat la apă, joi, la Şantierul Naval din Galaţi, acesta putând fi folosit iarna pentru spargerea gheţii şi menţinerea condiţiilor de navigaţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1224 afișări
Imaginea articolului FOTO | Remorcher care sparge gheaţa pentru menţinerea condiţiilor de navigaţie iarna, lansat la apă. Ambarcaţiunea botezată „Farul” după nava care a salvat oraşul Galaţi de la catastrofă

Remorcher care sparge gheaţa pentru menţinerea condiţiilor de navigaţie iarna, lansat la apă

Potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), remorchetul este o navă de intervenţie în caz de incidente pe Dunăre sau pe platformele portuare, iar iarna, remorcherul va fi folosit la spargerea sloiurilor de gheaţă pentru menţinerea condiţiilor de navigaţie în sezonul rece.

Nava a costat 22,5 milioane lei, fără TVA, şi a fost fabricată la Şantierul Naval Damen Galaţi.

„Este prima navă remorcher finanţată de la bugetul de stat care se construieşte după anul 1990. Este începutul unei etape de înnoire a parcului de nave tehnice, astfel încât Administraţia să poată interveni în cazul producerii unor evenimente de navigaţie. Ne bucură faptul că această navă se construieşte la Galaţi”, a declarat presei Dorian Dumitru, directorul AFDJ Galaţi.

Remorcherul lansat la apă este dotat cu numeroase echipamente performante şi are un design modern.

„Remorcherul ASD 2810 este un remorcher de manevră maritim – portuar de înaltă performanţă, având un design modern. Nava este proiectată pentru remorcare la cârlig, remorcare cu vinci şi operaţiuni de împingere. Propulsia navei este asigurată de două motoare principale cu pornire electrică şi două unităţi de propulsive şi guvernare active cu elice cu pas fix în duze, montate la pupa navei. Cu ajutorul acestora, nava atinge viteza 12,9 kilometri şi tracţiune la punct fix de 58tf”, se arată într-un comunicat de presă al Şantierului Naval Damen Galaţi.

Noul remorcher multifuncţional din flota AFDJ a fost botezat „Farul” după nava care a salvat oraşul Galaţi de la o catastrofă. În 1970 o navă grecească încărcată cu azotat de amoniu a luat foc în port şi a fost stinsă de nava „Farul” înainte să explodeze. Ulterior, incidentul a devenit subiectul filmului românesc „Explozia”.

Lansare oficială a remorcherului a avut loc la Dana 33 Navrom în prezenţa reprezentanţilor oficiali ai clientului şi constructorului.

Reprezentanţii AFDJ Galaţi au anunţat că intenţionează să comande încă patru remorchere multifuncţionale. De asemenea, anul acesta remorcherul Perseus va intra în şantier pentru a fi modernizat. Ministerul Transporturilor a anunţat că va aloca în acest scop 8,2 milioane de euro, fără TVA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici