Fregata "Regele Ferdinand" şi-a încheiat misiunea în Golful Aden şi Oceanul Indian

Fregata "Regele Ferdinand" şi-a încheiat, la 1 decembrie, misiunea sub comanda Forţelor Navale ale Uniunii Europene pentru combaterea pirateriei navale în Golful Aden şi Oceanul Indian.

329 afișări
Imaginea articolului Fregata "Regele Ferdinand" şi-a încheiat misiunea în Golful Aden şi Oceanul Indian

Fregata "Regele Ferdinand" şi-a încheiat misiunea în Golful Aden şi Oceanul Indian (Imagine: Stefan Ciocan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Navale, 60 de zile în cadrul Operaţiei EU NAVFOR Atalanta, peste 12.500 de mile marine parcurse în peste 1.100 de ore de marş şi peste 100 de ore de zbor ale elicopterului Puma Naval, şapte misiuni de realimentare pe mare, şapte misiuni de friendly approach, reprezintă statistica participării în premieră a Forţelor Navale Române la misiunea de luptă împotriva pirateriei.

"Marinarii de la bordul fregatei Regele Ferdinand au executat toată gama de acţiuni împotriva pirateriei, cum ar fi misiuni de cercetare a spaţiului naval şi aerian, misiuni de friendly approach, escortarea unei nave din cadrul programului Word Food Programme, acordarea asistenţei unei nave vulnerabile, misiune de asigurare logistică cu elicopterul, monitorizarea activităţilor de pescuit din largul coastelor Somaliei, evacuarea medicală cu elicopterul Puma Naval, instruirea militarilor din cadrul marinei tanzaniene, reprezentarea României în această zonă a lumii prin acţiunile de diplomaţie navală organizate în porturile de escală şi poate cea mai importantă, misiunea de capturare şi reţinere a nouă persoane suspectate de acte de piraterie", se arartă în documentul citat.

Fregata "Regele Ferdinand" a părăsi portul Constanţa în data de 12 septembrie pentru a participa la operaţia de luptă "Atalanta", împotriva pirateriei navale în Golful Aden, sub comandă UE.

A fost prima participare a unei nave româneşti la o misiune desfăşurată la peste 3.000 de mile marine faţă de ţară şi, totodată, prima participare la o operaţie antipiraterie. Tot în premieră o fregată a participat la o misiune internaţională având la bord ambarcat un Elicopter Puma Naval.

Nava este comandată de comandorul Mihai Panait şi are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 236 de marinari. Fregata va reveni în portul Constanţa pe data de 14 decembrie.

Operaţia împotriva pirateriei navale Atalanta este o acţiune a Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea securităţii maritime în largul coastelor Somaliei şi în Oceanul Indian, pentru protejarea traficului naval al misiunii Uniunii Africane în Somalia şi al Programului Alimentar Mondial, destinat ajutorării populaţiei somaleze, pentru prevenirea şi combaterea actelor de piraterie navală în regiune. În plus, EU-NAVFOR-Atalanta monitorizează activitatea de pescuit din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici