Funcţionarii publici renunţă la greva de miercuri

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale din Administraţie Publică au anunţat că renunţă la greva programată pentru miercuri, după discuţiile purtate marţi cu reprezentanţii ministerelor.

14 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii publici renunţă la greva de miercuri

Funcţionarii publici renunţă la greva de miercuri (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Sindicaliştii precizează că suspendă greva generală până în 21 mai, perioadă în care Guvernul promite că va realiza o bază de date cu privire la reîncadrări, astfel încât să fie făcută o analiză exactă a celor care au pierdut la salarii in urma aplicării Legii 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Guvernului, că oficialii Ministerului Muncii şi ai Ministerului de Finanţe au promis că vor retrage Ordinul 32/42 din 2010 şi vor stabili termene pentru centralizarea unor date privind reîncadrarea personalului din administraţia publică.

"Împreună cu noi se va emite apoi un act normativ cu putere de lege prin care să se echilibreze veniturile salariale, astfel încât angajaţii din administraţia publică locală să nu suporte pierderi ale veniturilor", a spus Suciu.

Ministerul Muncii va monitoriza situaţia exactă din teritoriu şi va solicita ordonatorilor de credite să transmită toată baza de date cu privire la încadrări.

"Am suspendat greva până la realizarea acestor angajamente, dacă Guvernul nu le respectă după 21 mai să vă aşteptaţi la grevă", a afirmat Suciu.

Liderul sindical a precizat că salariaţii din administraţie care au avut diminuări de salarii îşi vor recupera retroactiv banii, începând de la sfârşitul lunii mai.

La rândul său secretarul de stat în ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a spus că a convenit cu sindicatele o perioadă de cel puţin 45 de zile pentru realizarea bazei de date. "Vorbim de reîncadrarea a 1.400.000 de angajaţi, această bază de date nu se poate realiza foarte repede", a spus Mocanu.

În această bază de date se va analiza modul în care s-a făcut reîncadrarea angajaţilor după intrarea în vigoare a legii unice de salarizare, care au fost elementele de salarizare existente la 31 decembrie 2009 şi care nu au mai fost preluate în urma încadrărilor de la 1 ianuarie şi ulterior.

"Vom vedea care sunt motivele care au dus la eliminarea acelor elemente de salarizare unele dintre ele fiind considerare în afara legii de către Curtea Constituţională", a spus Mocanu.

Aproximativ 400 de funcţionari publici au protestat, săptămâna trecută, în faţa sediului Guvernului. Oamenii sunt nemulţumiţi de reducerea cu aproximativ 45 la sută a veniturilor, odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare şi de ameninţarea cu disponibilizările. Aceştia au susţinut atunci că au ajuns în situaţia în care nu-şi mai pot susţine cheltuielile.

Biroul Federal al FNSA a hotărât în unanimitate declanşarea grevei generale în 5 mai, deoarece Guvernul nu a respectat promisiunile făcute în februarie atunci când sindicaliştii au suspendat protestele.

O delegaţie a sindicaliştilor a discutat, în 29 aprilie, cu oficiali ai ministerelor Muncii, Finanţelor, Justiţiei şi Administraţiei despre problemele angajaţilor, dar nu au găsit nicio rezolvare.

Din cei 50.000 de sindicalişti afiliaţi la FNSA, 35.000 au semnat pentru declanşarea grevei din 5 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici