Funeriu: Numărul elevilor eliminaţi la bacalaureat este mare, dar exigenţa nu va scădea în toamnă

Aproximativ 890 de elevi au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat în acest an, de trei ori mai mult comparativ cu anii anteriori, dar rezultatele sunt "oglinda societăţii", iar standardele de exigenţă nu vor scădea la sesiunea din toamnă, a afirmat, miercuri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu

647 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Numărul elevilor eliminaţi la bacalaureat este mare, dar exigenţa nu va scădea în toamnă

Funeriu: Numărul elevilor eliminaţi la bacalaureat este mare, dar exigenţa nu va scădea în toamnă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Cred că rezultatul examenului de bacalaureat din acest an ne arată clar care este situaţia şi, mai ales, faptul că rezultatele şi comportamentele care au generat-o sunt oglinda societăţii noastre de astăzi", a declarat ministrul de resort, la sediul Guvernului.

În opinia sa, există şi o parte pozitivă a acestei situaţii, respectiv schimbarea mentalităţii existente pînă în prezent, potrivit căreia examenele se pot frauda.

Întrebat de jurnalişti dacă la examenul din toamnă vor fi amplasate camere de supraveghere în toate sălile de clasă, Funeriu a evitat să dea un răspuns tranşant.

"La sesiunea din toamnă va fi o mare greşeală să scădem standardele. Elevii care astăzi nu au reuşit la examenul de bacalaureat pot să îl ia în toamnă dacă vor învăţa, dacă se vor pregăti, dacă vor munci serios. Standardele nu vor fi scăzute, iar nivelul de corectitudine va fi exact acelaşi", a spus ministrul.

Funeriu a precizat că, potrivit metodologiei de organizare, a examenul trebuie organizat "preponderent" în sălile dotate cu sistem de supraveghere, dar a apreciat că nu există o corelare directă între prezenţa camerelor web cu numărul elevilor care nu au reuşit la examen.

"Judeţul cu cea mai scăzută rată de promovare, Ilfov, nu a avut camere de luat vederi.(...) Judeţele fruntaşe în acest an sunt cele care istoric au fost fruntaşe, pe de-o parte, iar pe de altă parte inclusiv în aceste judeţe scăderile au fost, din păcate, în ton cu celelalte judeţe", a mai spus Funeriu.

În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47% la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici