Gabriela Firea depune plângere penală şi cerere de chemare în judecată pentru difuzarea de informaţii false

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a adresat justiţiei pentru a fi clarificate două situaţii care ar afecta imaginea sa, dar şi pe cea a primăriei, ea depunând o plângere penală pentru difuzarea unor informaţii false pe Facebook şi o cerere de chemare în judecată privind un articol de presă.

6937 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea depune plângere penală şi cerere de chemare în judecată pentru difuzarea de informaţii false

Gabriela Firea depune plângere penală şi chemare în judecată pentru difuzarea de informaţii false

„Primarul General, Gabriela Firea, s-a adresat justiţiei pentru a clarifica două situaţii prezentate în mod fals şi tendenţios în presă şi pe reţele de socializare, situaţii care afectează grav atât imaginea Primarului General cât şi imaginea instituţiei Primăriei Municipiului Bucureşti şi îngrădesc dreptul constituţional al cetăţenilor de a fi informaţi corect. Primarul General doreşte să transmită, astfel, mesajul că nu tolerează comportamentul celor care publică informaţii false cu privire la activitatea Primarului Capitalei şi a instituţiei pe care o conduce”, se precizează într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Este vorba despre o plângere penală depusă la Parchetul General ce vizează difuzarea unor informaţii în numele Gabrielei Firea care, potrivit sursei citate, sunt neadevărate, canalul de propagare a acestora fiind o pagină de Facebook ce nu îi aparţine primarului.

„Una dintre postările publicate pe această pagină este cea conform căreia a fost suplimentat numărul de locuri în taberele organizate vara această de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei imediat după s-a anunţat public că numărul de participanţi e limitat la 1000, fapt care a generat derută în rândul celor interesaţi să se înscrie în program. Prin publicarea, pe această pagină falsă, de informaţii neadevărate, este adusă atingere întregii activităţi desfăşurate în Primăria Capitalei, cu atât mai mult cu cât autorul textelor nu le postează în nume propriu, ci induce ideea că este vorba despre un instrument de comunicare oficial al unei persoane aflată într-o funcţie de demnitate publică. Acest mod de acţiune încalcă tocmai condiţiile reţelei de socializare, una dintre ele fiind că utilizarea reţelei să se facă în nume propriu”, mai arată Primăria Capitalei.

„Întrucât nicio informaţie din această pagină nu reflectă cu adevăr activitatea Primăriei Capitalei şi nici a mea, că Primar General sau ca persoană particulară deoarece nu cunosc cine a creat această pagină, vă rog să dispuneţi efectuarea de cercetări în cauză pentru aflarea autorului real al paginii de internet respective. Falsificarea informatică este una dintre cele mai grave fapte ilicite în legătură cu activităţile şi serviciile societăţii informaţionale, deoarece este de natură să submineze însăşi încrederea în capacitatea societăţii informaţionale de a asigura securitatea raporturilor juridice născute, modificate şi stinse prin intermediul serviciilor specifice”, se arată în plângerea depusă de Gabriela Firea.

O altă situaţie reprezintă o cerere de chemare în judecată depusă la Tribunalul Bucureşti în legătură cu un articol publicat de un ziar. În materialul respectiv, i-ar fi fost aduse unele acuzaţii primarului general, fără ca punctul său de vedere să fie redact.

„Mai mult, prezentarea grafică a materialului este realizată de aşa manieră încât induce ideea de similitudine între familia Primarului General, Gabriela Firea, şi serialul House of Cards (serial care ilustrează o lume plină de comploturi şi jocuri politice): fotografii ale Primarului General şi ale primarului oraşului Voluntari au fost publicate pe prima pagină, pe toată pagină, însoţite de textul “Netflix / House of Cards / Investigaţie exclusivă Libertatea / Gabriela Firea & Florentin Pandele CASĂ de INTERVENŢII!” şi de un citat dintr-o discuţie între terţi care apare într-o anchetă DNA”, se mai arată în comunicatul de presă al municipalităţii.

“Prin publicarea articolului şi a portretelor celor doi reclamanţi în ziar, în modalitatea în care au fost publicate, pârâţii aduc o gravă atingere dreptului la imagine publică şi dreptului la viaţă privată a reclamanţilor, întrucât induc publicului ideea potrivit căreia reclamanţii gestionează un sistem mafiot, un sistem bazat pe fapte penale şi că sunt în legături directe cu inculpaţi în dosarele instrumentate de DNA”, este precizat în cererea de chemare în judecată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici