Gabriela Firea: Pe raza Capitalei, vor fi instalate pentru început 50 de puncte de colectare a deşeurilor

Primarul General, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, că municipalitatea va avea 25 de staţii fixe care vor monitoriza şi măsura principalii poluanţi atmosferici, precum şi un program de colectare selectivă a deşeurilor, care presupune instalarea, pentru început, a 50 de puncte de colectare.

459 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea: Pe raza Capitalei, vor fi instalate pentru început 50 de puncte de colectare a deşeurilor

Gabriela Firea: Pe raza Capitalei, vor fi instalate pentru început 50 de puncte de colectare a deşeurilor (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Primarul General, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, la Forumul "Capitală verde. Investiţii în mediu pentru Bucureşti" că Municipalitatea va implementa în perioada următoare un sistem operaţional pentru managementul calităţii aerului prin care se vor monitoriza şi măsură principalii poluanţi atmosferici.

"Traficul este principala sursă de poluare şi de aceea avem un plan de acţiune în urmă căruia să acordăm prioritate transportului public şi celui ecologic, prin măsuri care descurajează traficul auto, concomitent cu măsuri de stimulare pentru cei care aleg mijloace alternative. (...) Vom implementa în perioada următoare un sistem operaţional pentru managementul calităţii aerului, cu ajutorul căruia vom putea cunoaşte în timp real nivelurile de concentraţii de poluanţi atmosferici şi vom putea emite informări/alarmări ale populaţiei. De asemenea, vom avea la dispoziţie o baza de date proprie de calitate a aerului, care ne va permite să punem în aplicare planurile de acţiuni pe termen scurt, în conformitate cu obligaţiile ce revin Consiliului General al Municipiului Bucureşti, conform Legii 104/2011", a declarat Gabriela Firea.

Primarul a explicat că sistemul operativ informaţional va fi alcătuit din 25 de staţii de monitorizare fixe, amplasate în zonele de trafic intens, zonele industriale, zonele de parcuri şi agrement, unităţi de învăţământ, spitale etc, dotate cu analizoare pentru măsurarea principalilor poluanţi atmosferici: pulberi în suspensie, oxizi de azot, amoniac, compuşi organici volatili, dioxid de sulf şi hidrogen sulfurat; 9 staţii relocabile, amplasate în special în
zona şantierelor de construcţii, 20 de echipamente pentru măsurări îndicative, amplasate pe mijloacele de transport în comun pentru monitorizarea poluanţilor în trafic, sistem de teletransmisie date, unităţi de calcul şi stocare a datelor, softurile aferente, panouri de afişaj stradal, cu ajutorul cărora să se poată urmări evoluţia concentraţiilor poluanţilor emişi de sursele mobile şi fixe.

În ceea ce priveşte deşeurile, Primarul General a explicat că "o altă sursă de poluare o reprezintă deşeurile. În prezent, în Bucureşti se depozitează la gropile de gunoi 95% din cele 272 kg deşeu municipal per capita, produse anual, şi doar 5% se reciclează. Anul acesta va trebui, conform directivelor CE, să triplăm procentul de deşeuri reciclate (15%), altfel va trebui să plătim amenzi usturătoare, iar obiectivul pentru 2020 este atingerea unui procent de 50% reciclare a deşeurilor. (...) Primăria Capitalei va demara în scurt timp, la propunerea Green Group, un program de colectare selectivă a deşeurilor, în baza unui Acord de Parteneriat Voluntar, care presupune că oricând ni se pot alătura alte organizaţii interesate. Concret, pe raza Bucureştiului vor fi instalate, pentru început, un număr de 50 de puncte de colectare a deşeurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetăţeni deşeurile deja sortate, oferind în schimbul acestora stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri. Acest".

Referitor la spaţiile verzi, edilul a explicat că Bucureştiul trebuie să se alinieze celorlalte capitale europene şi să se apropie cât mai mult de limita impusă de Uniunea Europeană, aceea de a avea 26 mp spaţii verzi pe cap de locuitor.

"O altă direcţie de acţiune o reprezintă recuperarea zonelor verzi care au ieşit din patrimoniul municipalităţii. În perioada 2001 – 2013 au fost retrocedate, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanţei, nu mai puţin de 36 ha de teren în parcuri. Trebuie găsită o formulă legală, fără a leza dreptul proprietarilor, de a recupera în folosul bucureştenilor aceste suprafeţe de teren. Alte 23,5 ha reprezentând spaţii verzi şi terenuri pe care sunt amenajate locuri de joacă au fost restituite conform legilor proprietăţii, în perioada 2001 – 2017", a mai spus Firea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici