GALERIE FOTO Cu salarii RESTANTE de 4 ani, angajaţii ultimului combinat de utilaj greu au protestat la Iaşi

Circa 50 de persoane, care au lucrat la ultimul combinat de utilaj greu din România, au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii din Iaşi, pentru că nu au primit banii din vânzarea unui pavilion al Fortus, care ar fi trebuit să acopere restanţele companiei din ultimii patru ani către angajaţi.

1247 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Cu salarii RESTANTE de 4 ani, angajaţii ultimului combinat de utilaj greu au protestat la Iaşi

GALERIE FOTO Cu salarii RESTANTE de 4 ani, angajaţii ultimului combiant de utilaj greu au protestat la Iaşi

Deşi în combinat nu se mai lucrează de doi ani, după ce au fost tăiate utilităţile din cauza facturilor neachitate, foştii angajaţi spun că ar trebui să mai primească bani de la Fortus şi au sperat că după vânzarea unui pavilion pentru suma de 3 milioane de euro, datoriile către ei vor fi achitate.

Foştii angajaţi nu au primit, însă, niciun leu, motiv pentru care circa 50 de foşti angajaţi ai ultimului combinat de utilaj greu din România au pichetat Prefectura Iaşi.

Oamenii au povestit că sunt disperaţi din cauza faptului că deşi pavilionul principal al clădirii a fost vândut pe aproape 3 milioane de euro, la ei nu a ajuns niciun leu, după ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a blocat banii în conturi pentru a face alte plăţi.

Potrivit protestatarilor, o parte din acei bani fuseseră promişi angajaţilor de fosta conducere a AAS, iar cei care conduc acum instiuţia nu au luat în calcul vechea promisiune.

„Când nu sunt bani, sunt banii noştri. Când îs bani, îs banii lor”, a spus Mihai Buinceanu, unul dintre ultimii angajaţi ai Fortus Iaşi.

Omul are 37 de ani de muncă în combinatul de utilaj greu. În două luni iese la pensie, iar de la banii pe care îi are de încasat din salarii restante, aproxiamtiv 45.000 de lei, bărbatul spune că poate să îşi ia rămas bun.

„Cu tot cu grupă am vechime 47 de ani. Am 37 de ani de combinat numai în condiţii grele. Mai am de luat vreo 450 de milioane vechi. În doi ani de zile am luat 6 mii de lei. Trăieşte, dacă ai cu ce, plăteşte datorii, plăteşte tot. Sincer, nu cred că în acestea două luni mai am vreo şansă să îmi văd banii. Speranţa moare ultima, dar nu mai cred nimic. Nu vrem bani de la stat, vrem banii din curtea noastră. Nu mă duc la nimeni să cer bani. Este pentru toţi. La cel mai mic preţ, 10 euro pe metru pătrat, 180 de hectare, vă daţi seama câţi bani sunt acolo.Nu am spus să ne dea nouă toţi banii, să plătească ce au de plătit, dar să ne dea şi nouă jumătate din bani măcar. Să ne luăm şi noi banii”, a mai spus Mihai Buiceanu, angajat al ultimului combinat de utilaj greu din România.

În total, cele 467 de persoane care încă apar angajate la Fortus Iaşi ar trebui să primească peste 6 milioane de euro. Fluturaşii de salariu îi primesc în fiecare lună, banii însă nu intră în conturi.

Emil Trofin nu şi-a mai luat banii de salariu de 3 ani, în acte însă apare că lunar încasează 1.100 de lei după ce a lucrat în Fortus 30 de ani, la oţelărie.

„În total ar mai fi de luat 400 de milioane vechi. Ne-au promis nişte bani, dar AAS-ul văd că a pus stăpânire pe bani. Nu ştim nici dacă suntem angajaţi, nici că nu”, a explicat Emilian Trofin.

Protestatarii au pichetat sediul Prefecturii Iaşi timp de aproape două ore.

La sfârşitul lunii noiembrie, după o discuţie cu Ruxandra Gându, fostul preşedinte al AAS, s-a stabilit distribuirea sumei ce va fi încasată din vânzarea pavilionului central, astfel că 1,8milioane de euro trebuiau să ajungă la angajaţi, pentru plata salariilor restante.

„Acum ne-am trezit că noua conducere a AAS a întors discuţia la 180 de grade, spunând că totul este sub garanţie. Cu ce s-a mai dat, acest 1.800.000 de euro acoperea 30-35% din salariile restante”, a explicat Adrian Flondor, lider de sindicat.

Potrivit acestuia, pavilionul central al societăţii Fortus SA a fost vândut la începutul acestui an unui om de afaceri din Iaşi pentru suma de 2.960.000 de euro.

„În momentul de faţă nu avem nicio certitudine şi nicio singuranţă sau promisiune din partea cuiva că vom lua vreun leu din aceşti bani din pavilion. La discuţia de săptămâna trecută ni s-a spus clar că banii sunt ai AAS-ului, că toate terenurile sunt în garanţie, chiar dacă se achită gajul către BCR de aproximativ un milion de euro, nu se pot distribui sume către salariaţi”, a mai declarat Flondor.

Sperând că vor putea rezolva ceva, o parte dintre cei care au venit la protest au mers în audienţă la prefect. Acesta l-a promis că va transmite către Guvern situaţia în care au fost puşi angajaţii.

Fortus Iaşi a intrat în insolvenţă în martie 2008. De atunci au fost propuse două planuri de reorganizare, au fost schimbate de mai multe ori casele de insolvenţă care trebuiau să se ocupe de vânzarea activelor, combinatul nu a mai funcţionat, iar datoriile se adună de la o zi la alta.

În prezent, creditor principal al Fortus Iaşi este statul român, prin AAS. Societatatea este gestionată de către un admistrator judicar, adică o casă de insolvenţă şi un administrator special.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici