- Home
- Social
- CLUJ NAPOCA, (10.03.2017, 06:15)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Oamenii de ştiinţă români vor să obţină o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni dintr-o microalgă din Pacific
Vegetarienii pot avea o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, necesari organismului uman, cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca lucrând la un proiect de obţinere a Omega 3 dintr-o microalgă din Pacific, transmite corespondentul MEDIAFAX.
581 afișări
Oamenii de ştiinţă români vor să obţină o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni dintr-o microalgă din Pacific
Coordonatorul echipei de cercetare, Dan Vodnar, a declarat, joi, presei, că vegetarienii iau Omega 3 din sursele vegetale - nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare, iar echipa pe care o conduce încearcă să obţină Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată în laborator, proiectul fiind realizat în baza unei finanţări europene de 1,5 milioane de euro.
„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluţii fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, şi anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi graşi esenţiali – Omega 3. Vegetarienii iau puţin Omega 3 din sursele vegetale - nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obţine din carnea de peşte, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni, astfel încât obţinem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 20:22
• Joe Biden, declaraţie şocantă: M-am gândit la sinucidere când mi-a murit prima soţie
-
ieri, 15:47
-
ieri, 18:03
-
ieri, 14:37
• Ciolacu, declaraţie bizară: "Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi"
-
ieri, 14:24
• Se construieşte un nou aeroport internaţional în România. Proiectul a primit acordul ROMATSA
-
ieri, 13:24
• NATO s-a antrenat în dislocarea rapidă a trupelor pe teritoriul României
-
ieri, 12:46
• „Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai mari
-
ieri, 12:44
-
ieri, 11:07
• Tancurile Abrams donate de americani nu sunt folosite de ucraineni din cauza dronelor ruseşti
-
ieri, 10:23
-
ieri, 09:55
-
ieri, 09:40
• Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost reţinut
-
ieri, 09:33
-
ieri, 22:05
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 793. SUA anunţă încă 6 miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev / Ucraina distruge un elicopter militar rusesc pe aeroportul Ostafievo din Moscova / Putin arestează un jurnalist de la Forbes / Corpurile a 140 de ucraineni morţi, returnate familiilor
-
ieri, 14:23
Potrivit acestuia, procedeul prevede o fermentaţie a glicerolului crud şi a microalgăi care durează de la câteva zeci de ore la şapte zile, iar la final se separă biomasa care este purificată şi astfel se obţine Omega 3.
Galerie foto
„Vom integra Omega 3 în anumite cereale pentru a putea fi folosit de vegetarieni şi a vedea cum se comportă la temperatura camerei sau dacă introducem cerealele într-un iaurt. Adăugarea de Omega 3 în alimentaţie ajută creierul uman şi de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluţie cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.
Nutriţionistul Mona Suharoschi, şef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat la rândul său, că Omega 3 face parte din grupa acizilor graşi polinesaturaţi, esenţiali pentru organismul uman, deoarece au o serie de efecte biologice, funcţionale, de dezvoltare neuronală, de scădere a colesterolului, fiind asociaţi cu prevenţia unor afecţiuni cardiovasculare, a bolii Alzheimer, a diverselor tipuri de cancere sau boli inflamatorii.
„Organismul absoarbe şi asimilează cantitatea recomandată de aceşti acizi graşi. Cum Omega 3 se găseşte mult în peşte apare o problemă, pentru că nu toţi consumă peşte din varii motive şi atunci apelează la surse alternative. Pentru vegetarieni sunt foarte importante alimentele noi, îmbogăţite cu Omega 3 din astfel de surse”, a precizat Mona Suharoschi.
Proiectul de cercetare al USAMV Cluj-Napoca beneficiază de o finanţare europeană de 1,5 milioane de euro şi va fi finalizat în anul 2020.
Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: Toţi bugetarii vor avea în sporuri voucher de vacanţă şi două norme de hrană
Citeşte şi: Fiul lui Bercea Mondial, CONDAMNAT la 9 ani şi trei luni de închisoare în dosarul şantajării fratelui lui Băsescu
Citeşte şi: Muncitor din Arad, rănit după ce un coleg l-a împuşcat cu un pistol cu aer comprimat în anus
Citeşte şi: Incendiu în Focşani
Citeşte şi: Sindicatele din Educaţie - Marius Nistor
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Ceasul de aur al celui mai bogat om de pe Titanic va fi scos la licitație, alături de alte obiecte unice. Care sunt prețurile estimate
Citește pe www.zf.ro: Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Citește pe www.zf.ro: Gigantul Delhaize, proprietarul Mega Image, deschide la Bucureşti un centru de servicii unde angajează sute de IT-işti. Recrutările deja au început
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe