Gigi Becali s-ar putea muta la Penitenciarul Poarta Albă. Comisia de la Jilava a avizat favorabil transferul acestuia

Comisia de la Penitenciarul Bucureşti Jilava a avizat favorabil transferul din unitate solicitat de Gigi Becali, decizia urmând să fie luată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al penitenciarului Cristian Micu.

2322 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali s-ar putea muta la Penitenciarul Poarta Albă. Comisia de la Jilava a avizat favorabil transferul acestuia

Gigi Becali s-ar putea muta la Penitenciarul Poarta Albă. Comisia de la Jilava a avizat favorabil transferul acestuia (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Reprezentantul Penitenciarului Jilava a subliniat că decizia comisiei reprezintă un aviz, ANP urmând să hotărască dacă, unde şi când se va face acest transfer.

El a mai arătat că ANP se pronunţă săptămânal asupra a sute de transferuri ale deţinuţilor, pentru prezentarea la instanţă, către spitale sau alte unităţi, ţinând cont de regimul de detenţie, apropierea penitenciarului de casă şi alţi factori, în funcţie de caz.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii ANP au spus că nu deţin informaţii privind un posibil transfer al lui Gigi Becali.

Avocatul lui Gigi Becali a declarat, vineri, că finanţatorul FC Steaua ar putea fi mutat la Penitenciarul Poarta Albă, pe motiv că relaţiile acestuia cu conducerea Penitenciarului Jilava "sunt destul de deteriorate", dovadă fiind sancţiunea primită, pe care a contestat-o.

Avocatul Bogdan Vlad l-a vizitat, vineri, pe Gigi Becali, la ieşirea din Penitenciarul Jilava acesta spunând că finanţatorul FC Steaua ar putea fi mutat la închisoarea Poarta Albă.

Bogdan Vlad a adăugat că nu are confirmări clare sau alte detalii referitoare la acestă situaţie, arătând că relaţiile lui Becali cu conducerea Penitenciarului Jilava ar fi deteriorate.

"Nu ştiu, nu ştiu dacă îl mută. Se pare că da. Nu am detalii şi elemente suficiente ca să spun dacă îl mută. Oricum, relaţiile sale cu conducerea acestui penitenciar sunt destul de deteriorate. Era o comisie de la Ministerul de Justiţie... Păi nu vedeţi ce se întâmplă? Cu sancţiuni, pentru ce să-l sancţioneze? A venit, nu ştiu pentru ce. Probabil că a făcut o cerere să fie mutat, el Gigi. Este posibil să fi făcut. Bine ar fi să fie mutat, pentru toată lumea", a mai arătat avocatul lui Becali.

Bogdan Vlad a precizat că o dovadă a unei posibile tensiuni între Becali şi conducerea penitenciarului ar fi sancţiunea primită de acesta, de a nu mai participa la activităţi sportive şi culturale, pentru că a folosit cartela unui deţinut pentru a telefona în afara închisorii.

"Aşa a rămas la judecătorul delegat. Doar o lună amânare să iasă la muncă. Treaba asta pentru care a fost sancţionat nu este nici în regulament trecută, ca abatere. Că a folosit o cartelă a altui deţinut, pe un număr aprobat de penitenciar, evident cu acordul deţinutului respectiv şi pentru un scop privind rezolvarea unor probleme legat de acte de caritate. I s-a spus iniţial că nu este niciun fel de problemă din partea conducerii, după care a fost sancţionat", a mai declarat Bogdan Vlad.

Avocatul a adăugat că a contestat sancţiunea primită de Becali, fără a face alte referiri.

Acesta a precizat că, până în prezent, oficialii penitenciarului nu i-ar fi stabilit lui Becali un loc de muncă, respectiv un angajator agreat de către închisoare.

Gigi Becali nu va putea participa la activităţi sportive şi culturale, după ce a fost sancţionat disciplinar de conducerea Penitenciarului Bucureşti Jilava pentru că a folosit cartela unui deţinut pentru a telefona în afara închisorii.

Conducerea Penitenciarului Jilava i-a suspendat lui Gigi Becali dreptul de a participa la activităţi sportive şi culturale pe o perioadă de 30 de zile, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Sursele citate au precizat că au fost sancţionaţi de conducerea Penitenciarului Jilava şi doi deţinuţi care l-au filmat pe Gigi Becali în penitenciar.

Potrivit regulamentelor, finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, are dreptul la douăzeci de minute de convorbiri telefonice pe zi. Becali ar fi folosit însă şi cartela unui alt deţinut pentru a telefona în afara penitenciarului.

Conform Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, constituie abatere disciplinară "comunicarea cu exteriorul prin mijlloace de comunicare la distanţă, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege".

Sancţiunea disciplinară primită de George Becali îl poate afecta la eliberarea condiţionată.

Potrivit legii, o comisie formată din conducerea închisorii şi judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate propune liberarea condiţionată a unui deţinut "ţinând seama de fracţiunea din pedeapsă efectiv executată şi de partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate, de conduita persoanei condamnate şi de eforturile acesteia pentru reintegrarea socială, în special în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale, de responsabilităţile încredinţate, de recompensele acordate, de sancţiunile disciplinare aplicate şi de antecedentele sale penale". Propunerea comisiei de admitere a eliberării condiţionate se adresează ulterior judecătoriei.

Gigi Becali a făcut o cerere la conducerea închisorii pentru a munci, dar până în prezent nu s-a stabilit ce activităţi poate presta acesta, au precizat sursele citate.

În 20 mai, Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de instanţa supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Becali a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, recursul urmând să fie judecat în 3 septembrie. Decizia a fost atacată cu recurs şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care ceruse un spor de pedeapsă de un an, pe motiv că Becali a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional.

În 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, hotărârea fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 14 august, a respins recursul formulat de finanţatorul Stelei.

La 10 iulie, cererile lui Gigi Becali şi Dumitru Cioflină de schimbare a regimului de detenţie din semideschis în deschis, astfel încât să poată fi lăsaţi să iasă din penitenciar între anumite ore, au fost respinse de Judecătoria Sectorului 5, hotărârea instanţei fiind definitivă.

Două zile mai târziu, o altă solicitare a lui Becali, de învoire pentru a participa la înmormântarea mătuşii sale, a fost respinsă de conducerea Penitenciarului Jilava.

Tot în iulie, Gigi Becali a vrut să se înscrie pentru admiterea la Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti, însă nu a primit acordul necesar de la Arhiepiscopie, deoarece se află în detenţie, iar instituţia de învăţământ superior are numai cursuri de zi.

Gigi Becali şi-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici