Guvernul ridică interdicţia la cheltuieli de protocol pentru DNA şi DIICOT şi la carburant la CSM

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cel al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism vor avea dreptul să acopere, din fonduri bugetare, cheltuieli pentru acţiuni de protocol, legislaţia actuală permiţând astfel de cheltuieli doar pentru unele instituţii.

533 afișări
Imaginea articolului Guvernul ridică interdicţia la cheltuieli de protocol pentru DNA şi DIICOT şi la carburant la CSM

Guvernul ridică interdicţia la cheltuieli de protocol pentru DNA şi DIICOT şi la carburant la CSM (Imagine: Andrei Spirache/Publimedia)

Extinderea excepţiilor a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă.

Conform legii, din fondurile publice nu pot fi achiziţionate tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru zile festive, inclusiv zile aniversare, cu excepţia unor acţiuni organizate la nivelul conducătorilor unor autorităţi sau instituţii publice, a acţiunilor aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile şi a celor finanţate din donaţii şi sponsorizări.

Guvernul arată însă că limitările impuse de lege îngreunează desfăşurarea activităţilor la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pe linie de protocol şi reprezentare, în contextul în care acestea sunt recunoscute pe plan european şi internaţional, fiind implicate activ în acţiuni ce au ca obiect cooperarea internaţională şi schimbul de experienţă cu instituţii similare din alte state.

Guvernul mai arată că cele două instituţii primesc anual vizite ale unor delegaţii străine formate din şefi de parchete specializate, reprezentanţi ai unor autorităţi anticorupţie, autorităţi guvernamentale şi parlamentare străine, precum şi ai unor organizaţii internaţionale şi sunt implicate activ în derularea unor proiecte cu parteneri externi, organizând şi participând la conferinţe şi alte evenimente internaţionale, inclusiv activităţi de promovare a modelului instituţional şi funcţional al acestor instituţii în alte state, interesate de crearea sau dezvoltarea unor structuri similare.

"În cadrul acestor activităţi, schimbul de obiecte de protocol şi materiale de reprezentare purtând însemnele celor două instituţii constituie demersuri minimale pentru crearea şi menţinerea unor legături cu instituţii similare din alte state şi cu organizaţiile internaţionale de profil", se arată în argumentarea ordonanţei.

Astfel, Guvernul a completat legislaţia în sensul includerii în excepţii şi a acţiunilor de protocol şi reprezentare organizate la nivelul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

În acelaşi timp, Guvernul a decis ca limitarea consumului de carburant să nu fie valabilă pentru maşinile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pentru reducerea cheltuielilor publice, consumul lunar de carburanţi pentru activităţile specifice desfăşurate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi cele stabilite prin normative proprii a fost redus cu 50%, cu excepţia consumului de carburanţi aprobat pentru activităţile operative de inspecţie în domeniile vamal, garda financiară, trafic rutier, pentru activităţile de transport valori, pentru serviciile de ambulanţă şi SMURD, pentru activităţile specifice de intervenţie desfăşurate de instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv poliţia locală, şi formaţiunile civile de pompieri, precum şi pentru transportul persoanelor private de libertate şi transportul elevilor cu microbuze şcolare.

Guvernul arată însă că această limitare îngreuneaza activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere necesitatea participării membrilor CSM la întâlnirile organizate de judecători şi procurori, precum şi activităţile specifice desfăşurate de Inspecţia Judiciară care au caracter operativ, în condiţiile în care numărul controalelor, verificărilor prealabile şi cercetărilor disciplinare desfăşurate în teritoriu a crescut semnificativ ca urmare a modificărilor legislative care au avut ca obiect consolidarea rolului şi autonomiei Inspecţiei Judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici