Hossu: Promulgarea legii privind certificatele rezolvă 15-20% din probleme, marţi ne vedem la Guvern

Promulgarea Legii de aprobare a OUG privind certificatele verzi rezolvă doar 15-20% din probleme, pentru că sunt necesare şi alte acte normative şi rămâne problema gazului metan, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

325 afișări
Imaginea articolului Hossu: Promulgarea legii privind certificatele rezolvă 15-20% din probleme, marţi ne vedem la Guvern

Bogdan Hossu (Imagine: Ovidiu Miscik/ Mediafax Foto)

Liderul sindical a precizat că ordonanţa dă posibilitatea aplicării unor scheme de ajutor de stat, ceea ce înseamnă că sunt necesare noi acte normative, care să reglementeze acest lucru.

"Deci acum avem motiv şi mai mare să punem presiune pe Guvern. Ce ne bucură este că acţiunea sindicală a avut efect. Dar problema nu e rezolvată, pentru că şocul e şi mai mare la liberalizarea gazului metan. Ordonanţa nu rezolvă toate problemele legate de energia verde", a mai spus preşedintele "Cartel Alfa".

Întrebat dacă, în acest context, rămâne valabilă întâlnirea sindicatelor cu reprezentanţii Guvernului stabilită deja pentru marţi, Bogdan Hossu a confirmat acest lucru.

"Avem de ce să ne întâlnim, pentru că asta (promulgarea legii - n. r.) nu rezolvă decât 15-20 la sută din probleme. Rămâne problema gazului metan şi problema altor acte normative care trebuie aprobate", a explicat liderul sindical.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, menţionând că aşteaptă acum cu nerăbdare scăderea preţurilor la energie electrică.

"Pentru a lămuri lucrurile, am promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energie electrică,, Cred că este şi un deziderat al populaţiei, după declaraţiile Guvernului", a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că înţelege că Guvernul îşi asumă responsabilitatea pe acest subiect.

De asemenea, Băsescu a spus că speră, după promulgare, ca sindicatele să nu mai aibă manifestaţii nici în faţa Curţii Constituţionale, nici să aştepte ceva de la preşedinte, pentru că este problema Guvernului.

"Am decis, pentru a elimina preşedintele din disputele sindicale, să promulg Legea de aprobare a OUG, deşi nu are avizul de la Comisia Europeană, cum ne cere Tratatul de aderare. Pot fi consecinţe, odată cu sosirea avizului, dar consider că Guvernul şi-a asdumat responsabilitatea de a repara consecinţele unui aviz care nu ar agrea conţinutul OUG", a spus preşedintele.

Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, au protestat, joi, la sediul Guvernului, cerând soluţionarea urgenţă a OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale.

Protestul sindicaliştilor din industrie, desfăşurat joi la Guvern, s-a încheiat după trei ore, în urma discuţiei liderilor sindicali cu ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea, care i-a chemat marţi la o nouă întâlnire, pentru a pregăti împreună un proiect pivind energia regenerabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici