Ialomiţianu: Cu certitudine salariile vor creşte în 2011, 15% poate fi o variantă de lucru

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, joi, că salariile în 2011 vor creşte cu certitudine, evitând să spună o cifră în acest sens, dar a precizat totuşi că varianta de 15% poate fi luată în calcul.

19 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Cu certitudine salariile vor creşte în 2011, 15% poate fi o variantă de lucru

Ialomiţianu: Cu certitudine salariile vor creşte în 2011, 15% poate fi o variantă de lucru (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Cert este că va fi o creştere a salariilor în 2011, nu vreau să mă pronunţ asupra unei cifre", a spus Ialomiţianu.

Întrebat dacă majorarea salariilor cu 15%, potrivit declaraţiilor secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina, poate fi luată în calcul, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a subliniat că aceasta ar putea fi considerată o variantă de lucru.

Statul trebuie să disponibilizeze 26.000 de angajaţi în perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariaţi şi pentru a avea posibilitatea să crească în medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.

"La finele lunii septembrie mai erau în sectorul 1,316 milioane angajaţi, iar ca să ajungem la 1,29 milioane de angajaţi trebuie să mai plece până la finele lunii decembrie 26.000, după calculele noastre. (...) Considerăm că avem şansa să ne închidem cu 1,29 milioane de bugetari şi atunci, faţă de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, în condiţiile în care nu se mai dă prima de vacanţă şi al 13-lea salariu (....) Dacă avem în vedere anvelopa salarială de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net", a explicat Gherghina la seminarul EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că salariul minim nu a mai fost majorat din 2008, astfel că ar trebui recuperată inflaţia pentru trei ani, iar salariul minim ar trebui să ajungă la 720 de lei.

El a susţinut că deşi secretarul de stat Gherghina ştie că este neconstituţională, "merge înainte cu ideea unei noi legi cu baza decembrie 2010".

Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR-1903 şi confederaţia patronală CONPIROM apreciază că pentru anul viitor salariul minim pe economie poate fi stabilit la 705 lei, faţă de 600 lei în prezent, aşa cum au solicitat sindicatele, un astfel de nivel fiind sustenabil economic.

Premierul Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că salariul minim va creşte la un nivel care va fi stabilit în urma discuţiilor cu sindicatele, iar prin legea salarizării unitare va fi recuperată anul viitor o parte din pierderea salarială suferită în 2010, dar strict în raport cu posibilităţile bugetare.

Primul ministur spunea, la începutul lunii noiembrie, după consultările de la Cotroceni, că nu exclude posibilitatea angajării răspunderii Guvernului pe Legea salarizării, precizând însă că decizia finală va fi luată în coaliţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici