Dosarul retrocedărilor: Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi directorul Romsilva Adam Crăciunescu, URMĂRIŢI PENAL. Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi

Senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam şi directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care precizează că şeful Romsilva se află sub control judiciar. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a fost, miercuri dimineaţă, alături de un avocat, la DNA Braşov, unde au avut loc audieri într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri în care sunt vizaţi magistraţi şi doi avocaţi. Viorel Hrebenciuc a fost adus la DNA Braşov, cu o maşină a Jandarmeriei şi însoţit de anchetatori.

14610 afișări
Imaginea articolului Dosarul retrocedărilor: Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi directorul Romsilva Adam Crăciunescu, URMĂRIŢI PENAL. Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi

Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Adam Crăciunescu (Imagine: montaj Mediafax Foto)

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ieşit de la DNA Braşov după o oră şi jumătate

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ieşit de la DNA Braşov, unde au fost audiaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, după o oră şi jumătate, fără să facă declaraţii presei.

Cei doi, care au ajuns la sediul DNA Braşov, miercuri, în jurul orei 22.30, au ieşit la ora 24.00. Ei nu au făcut declaraţii jurnaliştilor.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ajuns la Braşov cu două maşini private din care au fost scoşi doi saci cu documente, care au fost duşi în sediul DNA.

Prinţesa Lia a declarat jurnaliştilor, la intrarea în sediul DNA Braşov, că ”este responsabilitatea fiecărui cetăţean român să fie util” şi că este normal să coopereze.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

Miercuri dimineaţă, vila acestora din Capitală a fost percheziţionată de anchetatori, potrivit surselor judiciare citate.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ajuns la DNA Braşov, pentru a fi audiaţi în dosarul retrocedărilor

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ajuns, miercuri seară, la DNA Braşov, pentru a fi audiaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt vizaţi mai mulţi judecători, senatorul Ilie Sârbu şi deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Cei doi au ajuns la Braşov în jurul orei 22.30, cu două maşini private din care au scos doi saci cu documente, acestea fiind duse în sediul DNA.

Prinţesa Lia a declarat jurnaliştilor, la intrarea în sediul DNA Braşov, că ”este responsabilitatea fiecărui cetăţean român să fie util” şi că este normal să coopereze.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

Miercuri dimineaţă, vila acestora din Capitală a fost percheziţionată de anchetatori.

Judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna şi judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Braşov au ieşit, miercuri seară, de la DNA Braşov, după mai multe ore de audieri în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, fără să facă declaraţii.

Miercuri, la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri forestiere, au mai fost audiaţi senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu. Ioan Adam se numără printre cei 37 de deputaţi PSD, care alături de un deputat PC, au depus mai multe amendamente la Codul Silvic ce permit defrişări în pădurile private, dacă proprietarul vrea să construiască unităţi turistice în zona respectivă.

DNA: Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi directorul Romsilva Adam Crăciunescu, URMĂRIŢI PENAL

Ilie Sârbu este cercetat pentru folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, precizează DNA.

În cazul lui Viorel Hrebenciuc, urmărirea penală vizează infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, iar Adam Crăciunescu, pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Braşov care instrumentează dosarul, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Anchetatorii susţin că la 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

"Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)", mai arată DNA.

Conform unor documente din dosar obţinute de MEDIAFAX, cele peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.

Potrivit DNA, imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Adam, împreună cu alte persoane interesate şi cu Hrebenciuc, "a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (...), cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată". În acest scop, susţin anchetatorii, membrii grupului "urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău)", mai susţin procurorii anticorupţie.

În acest context, începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

"În consecinţă, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii", mai spun anchetatorii.

DNA mai precizează că lui Sârbu, care are calitatea de suspect, precum şi lui Hrebenciuc, Adam şi Crăciunescu, care sunt inculpaţi în dosar, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

În acest dosar, la DNA Braşov au aduşi pentru audieri, miercuri, şi soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Braşov şi judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă, ambii de la Tribunalul Covasna.

Tot acolo vor fi aduşi la audieri, miercuri, prinţul Paul şi prinţesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

 

14:05 - Hrebenciuc la ieşirea de la DNA: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat

Viorel Hrebenciuc a ieşit de la DNA Braşov, după aproape două ore, el spunând că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri şi precizând că este acuzat de mai multe infracţiuni, pe care ”trebuie să le studieze” împreună cu avocatul său.

Deputatul PSD a ieşit din sediul DNA Braşov în jurul orei 14.00, însoţit de avocatul său.

El le-a spus jurnaliştilor că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri.

”Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosar. Sunt mai multe infracţiuni, dar trebuie să le studiez cu avocatul, la Legea 78/2000 (referitoare la fapte de corupţie -n.r.). Mă voi prezenta cu avocatul ori de câte ori voi fi chemat”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă este necesară ridicarea imunităţii parlamentare în cazul său, el a răspuns că procurorul va decide acest lucru.

Hrebenciuc a fost întrebat de jurnalişti şi dacă a vorbit cu Ilie Sârbu despre această anchetă, răspunzând: ”Nu”.

Întrebat, de asemenea, dacă el este beneficiarul celor 90.000 de hectare de terenuri retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a spus: ”Să dea Dumnezeu să fiţi dumneavoastră beneficiarul, aşa cum sunt şi eu”.

12:42 - Prinţul Paul şi prinţesa Lia ar urma să fie audiaţi şi ei la DNA în dosarul retrocedărilor

Prinţul Paul şi prinţesa Lia ar urma să fie audiaţi şi ei, miercuri, la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt implicaţi mai mulţi magistraţi, precum şi Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi deputatul PSD Ioan Adam, afirmă surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă, iar Prinţul Paul şi prinţesa Lia vor fi duşi la DNA Braşov pentru a fi audiaţi.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion".

Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.  

Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Braşov sunt audiaţi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna.

Cei doi magistraţi au fost aduşi la DNA Braşov la interval de câteva minute, cu dube ale Jandarmeriei şi însoţiţi de mascaţi şi jandarmi.

12:13 - Hrebenciuc, adus cu o maşină a Jandarmeriei la DNA Braşov

Hrebenciuc a fost adus la DNA Braşov în jurul orei 12.00. El a coborât dintr-o maşină a Jandarmeriei şi a intrat în sediul DNA însoţit de jandarmi.

El le-a spus jurnaliştilor că nu ştie în ce calitate a fost chemat la DNA, fără a face alte declaraţii.

10:50 - Ilie Sârbu, la DNA Braşov

Ilie Sârbu, care ajunsese la DNA Braşov în jurul orei 10.45, fiind însoţit de un avocat, a ieşit la ora 11.30.

Înainte de a se urca în maşină, Ilie Sârbu le-a spus jurnaliştilor că nu are de făcut nicio declaraţie, iar când a fost întrebat dacă a fost audiat, acesta a răspuns negativ, după care a închis uşa maşinii.

10:43 - Deputatul PSD Ioan Adam, audiat la DNA Braşov în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri

Deputatul PSD Ioan Adam a fost audiat, miercuri dimineaţă, la DNA Braşov, în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri în care sunt vizaţi şi magistraţi, între care soţia sa, el spunându-le jurnaliştilor, la ieşire, să nu se grăbească cu concluziile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul Ioan Adam, care este şi avocat, având un cabinet în Braşov, a ieşit din sediul DNA în jurul orei 10.30, fiind însoţit de un apărător.

Deputatul le-a spus jurnaliştilor: ”Nu vă grăbiţi”, fără a face alte comentarii.

Avocatul acestuia a afirmat că Ioan Adam a fost chemat la DNA pentru ”probleme profesionale confidenţiale”, el nedorind să ofere detalii.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov fac cercetări în această cauză pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii fac 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti, dintre care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că între cele cinci instituţii publice la care au loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna. De asemenea, au loc percheziţii la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău. Anchetatorii percheziţionează şi biroul de avocatură al deputatului PSD Ioan Adam.

Potrivit surselor citate, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistraţi sunt de la Tribunalul Covasna şi unul de la Tribunalul Braşov.

În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru în Baroul Braşov. Celălalt avocat este membru al Baroului Covasna.

Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.

La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi la audieri la sediul DNA Braşov.

Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Ioan Adam a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1982. În perioada 1983 - 1994, el a fost judecător la Judecătoria Braşov, între 1990 şi 1994 a fost preşedinte al Judecătoriei Braşov, iar între 1994 - 1995 a fost judecător la Tribunalul Braşov.

Din 1995, el este avocat în Baroul Braşov, fondator al S.C.P.A. Adam şi Rusu - Braşov. De asemenea, din anul 2002 Ioan Adam este profesor universitar doctor la Universitatea Transilvania din Braşov.

Ioan Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului.

În anul 2009, el a fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea.

În perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat supleant PSD. În 2012, el a fost ales deputat în colegiul uninominal nr. 6 Braşov, fiind membru al Comisiei Juridice.

Deputatul PSD este căsătorit cu judecătoarea Roxana Adam şi au un fiu avocat.

Roxana Adam este judecător la Tribunalul Braşov din anul 2006, fiind preşedinta Secţiei comerciale şi de contencios administrativ. Anterior, în perioada 1999-2006, Roxana Adam a fost judecător la Judecătoria Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici